Hlavní obsah

Radim Uzel: Lázně působí na sex blahodárně

Právo, Radim Uzel

V nemocnici to už dnes vypadá skoro jako v nějaké atomové elektrárně. Všude plno blikajících přístrojů a pípajících instrumentů. Lékař pak už jenom sedí, pozoruje křivky, záznamy, grafy, čísla a pulzující magická oka.

Článek

Nedaří se vám ztopoření? Připevníme na penis speciální manžetu s elektrokapacitním čidlem. Křivka ukáže, kde je problém. Trpíte, milá paní, nedostatkem orgasmu? Zavedeme vám do pochvy balónek s ultrazvukovou sondou a budeme k tomu promítat všelijaké nemravnosti. Příslušná křivka nám ukáže, proč ve své mamince pociťujete sexuální konkurenci a toužíte svádět svého otce.

Vzdělaný čtenář samozřejmě ví, že přeháním. Chtěl jsem jen touto chmurnou vizí zavzpomínat na šťastná léta mého dědečka, praktického lékaře, který promoval v roce 1902. Pouhým poslechem plic poznal tuberkulózní ložisko. A čichem uměl diagnostikovat třeba syfilis nebo rakovinu střev.

S lázeňskou léčbou mi to připadá podobné. Léčebné lázně vzkvétaly už v antických dobách. Lékařskou vědou se lázeňství stalo teprve v roce 1878. Což současným zdravotním pojišťovnám vůbec nebrání v tom, aby nám oznámily, že lázně jsou skoro k ničemu, protože stojí hodně peněz. Vedle blikajících přístrojů atomového věku jsou prý ty středověké koupele v minerálce směšné.

Nejsem žádným fanatickým milovníkem starých zlatých časů. Ale pokud jde o rušení lázeňských indikací, rád bych se vší pamětnickou vehemencí zvolal: „Zastavte to!“

Zejména v léčbě sexuálních potíží by totiž mohla lázeňská léčba dodnes vynášet platné trumfy. Kam se totiž hrabe účinek všech těch elektrokapacitních, ultrazvukových, magnetických a rezonančních mašin na blahodárný vliv minerální vody, přírodní slatiny a vřídelního plynu!

Pojišťovna sexuologickou léčbu v lázních neuhradí

Už v pionýrských dobách české lékařské sexuologie propracoval docent Kratochvíl metodu párové sexoterapie. Spočívala v léčbě dvojice, které pomáhali a léčebně ji vedli zkušení terapeuti.

Podmínkou bylo, že se pár vzdálí od všech každodenních starostí. Izolovaný pobyt v léčebném zařízení s každodenními konzultacemi a nácvikem sexuálních praktik vykázal v naprosté většině případů téměř zázračný vliv na kvalitu intimního prožitku a zlepšení sexuálních funkcí.

Lázeňská léčba má pro takový způsob léčení téměř ideální podmínky. Velkou většinu sexuálních potíží zcela jistě zaviní přemíra stresu a kolize služebních povinností s rodinnými. Neustálé vyzvánění mobilů, pípání textových zpráv, katastrofické informace, existenční a ekonomické problémy představují příslovečná zrnka písku sypaného do jemného soukolí našeho každodenního sexuálního života.

Když si k lázeňskému klidu a příznivému ovzduší ještě připočítáte blahodárný vliv teplé slatiny v podobě zábalů, tampónů, bublinkových koupelí a plynových lázní, můžete směle zahodit různé lékové životobudiče a afrodiziaka. Vím, že nemocenská pojišťovna sexuologickou léčbu v lázních asi neuhradí. Ale zkuste si třeba sami něco připlatit. To není reklama, to je zkušenost.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Překvapující podoby fetišismu

Podle slovníku cizích slov je fetiš posvátným předmětem. V přeneseném významu slova znamená sexuální úchylku, kdy pohlavní uspokojení přináší určitá část těla...

Výběr článků

Načítám