Projekt řízený Bristonskou univerzitou vychází z porovnávání skladby jídelníčku Angličanů a Skotů od 30. let a jejich zdravotní dokumentace. Odborníci zjištěné údaje následně porovnávali s lékařskými záznamy shromážděnými během následujících desetiletí. Sledovali konkrétně, jak konzumace ovoce u dětí souvisí s následným výskytem rakoviny v dospělosti.

Jako vzorek populace vědci vzali čtyři tisíce mužů a žen, kteří byli ve 30. letech v dětském věku. V záznamech poté objevili, že 483 z nich v dospělosti onemocnělo rakovinou, nejčastěji střev a plic. Přitom právě jedinci, jež v rodině pojídali více ovoce, byli vůči zákeřné nemoci mnohem odolnější. Lékaři zároveň zjistili, že konzumace zeleniny podobně blahodárné důsledky nemá, podle nich proto, že neobsahuje tolik antioxidantů, vitamínů a dalších látek zamezujících různá genetická poškození vedoucích později k rakovině jako ovoce. Odborníci přiznávají, že špatné výsledky zeleniny souvisí i se zvykem kuchařek z minulého století vše dobře a dlouho povařit, čímž se výživná hodnota mnoha potravin znehodnocuje.