Hlavní obsah

Společné soužití před svatbou párům příliš neprospívá

Novinky, das

Mnohé páry považují společné soužití před svatbou za něco, co jim pomůže zvýšit šance na dobré manželství. Podle odborníků to lze ale považovat za největší mýtus současnosti. Jejich tvrzení navíc potvrzuje celá řada výzkumů, podle nichž ti, kteří na společné soužití počkají až do svatby nebo zasnoubení, mají mnohem menší riziko rozvodu v budoucnosti.

Foto: Lenka Dostálová, Právo

Předmanželské soužití oslabuje povědomí, že je manželství něco jedinečného, na čem záleží.

Článek

V minulosti byly svatby a rituály námluv příležitostí ke vstupu do dlouhodobého vztahu na základě postupného a často pečlivého rozhodování. V současnosti, kdy tyto rituály vymizely, ale stále více párů téměř bezděky sklouzne ke společnému sexu, společnému bydlení a někdy i početí potomků, aniž by byli nuceni zvážit, jak moc se chtějí ve vztahu vázat do budoucna.

Na otázku, proč spolu lidé začínají žít už před svatbou, většina lidí odpovídá, že spolu prostě chtějí trávit více času, jen menšina spolu začíná žít, aby si vztah „otestovali“.

“Mladí lidé společné bydlení před svatbou považují za nejschůdnější cestu, jak zvýšit své šance na dobré manželství. Desetiletí výzkumů ale ukazuje, že neexistuje téměř žádný důkaz, že by soužití v jedné domácnosti před svatbou jakkoli pomohlo lidem ke spokojenějšímu manželství," vysvětluje Dr. Scott Stanley, profesor a spoluzakladatel Centra pro studium manželství a rodiny na Denverské univerzitě.

Nesezdaná soužití ničí jedinečnost manželství

"Ve skutečnosti výzkumy ukazují, že čím více lidé preferují nesezdaná soužití, tím více se oslabuje povědomí, že je manželství něco jedinečného, že na manželství záleží a že stojí za to mít děti v rámci manželského vztahu," pokračuje profesor Stanley.

"Mladí lidé často nechápou, že když spolu začnou žít, je mnohem těžší se rozejít, protože závazky spolužití časem rostou a je mnohem těžší se prostě zvednout a odejít. Pronajmout si spolu byt, počít dítě, pořídit si psa – tyto věci ukotvují vztah a činí obtížnějším se rozejít. Čímž se zvyšuje riziko pokračování nefunkčních vztahů,“ uzavírá Scott Stanley.

Podle něj tak mnoho lidí vstupuje do manželství se svým partnerem jen proto, že s ním žili a nikoli proto, že by byli přesvědčeni, že je to ten pravý. Lidé, kteří na společné soužití počkají až do svatby nebo zasnoubení (nebo jasně oboustranně naplánovaného manželství) mají mnohem menší riziko rozvodu, než ti, kdo se rozhodli spolu žít předtím, než si otázku manželství a svatby vyjasnili.

Jinými slovy, riziko problému v manželství je u těch, kdo si tuto otázku předem nevyřešili, řádově vyšší.

Více informací na www.tydenmanzelstvi.cz .

Reklama

Související články

Co muže nejvíce děsí na manželství

Překvapivě mezi největší obavy mužů z manželství nepatří to, že se na celý život zavážou jedné ženě, jde o zcela jiné důvody. Přinášíme vám seznam těch...

Výběr článků

Načítám