Hlavní obsah

Jak nejlepší kamarádce říct, co vám na ní vadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rády svou nejlepší přítelkyni, je vám velkou oporou, vždycky stojí při vás, můžete se jí s čímkoli svěřit, zavolat jí třeba o půlnoci. Pokud jsou však věci, které vám na ní vadí, věřte, že nejste samy. Jestli si své nejlepší kamarádky vážíte a chcete, aby byla stále součástí vašeho života, pak je třeba se naučit, jak být v některých situacích upřímná a otevřená, aniž byste ji tím urazila.

Foto: Profimedia.cz

Pokud vaše kamarádka neustále kritizuje lidi ve vašem okolí, zkuste jí jemně upozornit, ať to nedělá.

Článek

Připravili jsme pro vás modelové situace podle webu womensday.com a návrhy, jak na nepříjemné chvilky taktně upozornit, aniž byste o cenné přátelství přišly.

Neustále odsuzuje jiné lidi

Jste s kamarádkou na večírku a ona neustále kritizuje lidi ve vašem okolí bez ohledu na to, jestli je zná či nikoli. V horším případě je dokonce kritizuje tak nahlas, že ji lidé slyší a vy se můžete hanbou propadnout.

Řešení: Ve chvíli, kdy k této situaci dojde a vám to skutečně vadí, zkuste na to v klidu a s úsměvem zareagovat a položit otázku typu: „To si nemyslela vážně tu kritiku všech těch lidí okolo, že ne?“ Když se budete snažit situaci odlehčit, vaše kamarádka se ve většině případů neurazí. Možná vám ani neodpoví, ale každopádně jí tím dáte podnět k zamyšlení.

Často platíte útratu za obě

Když někam společně jdete, například na večeři nebo na drink do baru, tak se často stává, že vaše kamarádka řekne, že si zapomněla vybrat peníze, nebo peněženku i s kartou doma. V případě, že se toto stane párkrát, ještě asi věříte, že je to pravda. Když  se to ale opakuje příliš často, pak už tomu věřit nelze.

Řešení: Pokud necháte tento problém plynout a budete si stále říkat, že to jednou pochopí, pak vše jen zhoršujete. Vaše kamarádka si zvykne, že za ní platíte a nebude jí na tom postupem času připadat nic divného. A v tom případě zareagujte ve stylu: „Minule, když jsme byly na obědě, tak jsem platila já. Co kdybychom to dnes obrátily?“ Dáte jí tím najevo, že už s nastalou situací nesouhlasíte. Jestli se příště opět vrátí ke stejnému vzorci chování, pak vám nezbyde nic jiného, než jí otevřeně říct, že to tak dál nejde.

Žárlí na vaše další kamarády

Pokud máte víc nejlepších kamarádek, můžete se dostat do situace, že na sebe budou vzájemně žárlit a snažit se určitým způsobem přetáhnout vás na svou stranu. Přestože vám to může připadat dětinské, je třeba snažit se pochopit, že kamarádkám na vás velmi záleží a mohou dostat strach, že o vás přijdou, i když je to nesmysl.

Řešení: Pokuste se všechny své nejlepší přítelkyně spřátelit, aby pochopily, že není na co žárlit, protože vám záleží na všech stejně a nehodláte v životě nikoho upřednostňovat. Vašim cílem by měla být snaha trávit co nejvíce času společně, aby nikomu nebylo líto, že více upřednostňujete jednu či druhou.

Má dluhy, ale stejně utrácí

Jeden den si vaše kamarádka stěžuje, jak je na tom špatně s penězi. Druhý den přijde v nových botách a s novou kabelkou a radostně se vám chlubí. A vy naprosto nechápete, proč utrácí, když nemá peníze.

Řešení: V tomto případě existují dvě možná řešení. Buď to ignorovat a zaujmout stanovisko „není to moje věc“. Nebo se pokusit zasáhnout. Neříkejte jí rovnou, co podle vás přesně dělá špatně, zkuste to uvést na svém příkladu a doufat, že jí dojde, jak to myslíte: „Viděla jsem krásný kabát, ale je strašně drahý a já si ho nemůžu dovolit, takže si budu muset počkat na příští výplatu.“ Pokud to nezabere, tak se zkuste vyhnout společnému nakupování nebo mluvení o nakupování.

Nemáte ráda kamarádčina partnera

Je to neomalenec, pije, nechová se k vaší kamarádce zrovna hezky. Důvodů, proč jejího manžela či přítele nemáte zrovna v lásce, může být bezpočet. Klíčové však je, že nemáte nejmenší chuť s ním trávit čas, což může být vaší kamarádce líto a může začít pátrat po důvodech, proč jejího partnera nemáte ráda.

Řešení: Pokud vás zve kamarádka, abyste přišla i se svým partnerem například na večeři ve čtyřech a vám se nechce, zkuste jí nenásilně navrhnout, abyste si daly večeři jen samy dvě a mohly si tím pádem v klidu popovídat. Může se vám stát, že se nevyhnete otázce, zda vám její partner vadí, či nikoli. A pak je někdy šetrná upřímnost nezbytná.

Nevhodně se obléká

Pozvete kamarádku na svatbu své poněkud konzervativní sestry a ona si vezme ultrakrátké minišaty s hlubokým dekoltem a jehlové podpatky, i když se to zrovna na tuto příležitost příliš nehodí.

Řešení: Pokud víte, že má vaše kamarádka jiný vkus než vy, který není vždy zcela adekvátní, pak jí zkuste navést správným směrem otázkou typu: „Co si bereš na sebe na firemní večírek? Slyšela jsem, že se tam vyžaduje elegantní oblečení.“ Je důležité na tento problém kamarádku upozornit, když víte, že jí to může v některých situacích uškodit.

Chce udělat špatné rozhodnutí

Kamarádka zavolá, aby vám nadšeně sdělila, že chce polovinu svých peněz investovat do pochybného projektu. Nebo se rozhodla přijmout pozvání na rande od ženatého kolegy, o kterém víte, že jí může akorát ublížit.

Řešení: Zkuste jí nesoudit, ale snažit se nenásilně poradit a vyslovit své obavy. Místo toho, abyste odpověděla ve stylu „Zbláznila ses?“, zkuste mírnější formu: „Víš, já jsem o té společnosti slyšela jen samé negativní věci, nechtěla by sis to ještě rozmyslet?“ Začnete tím debatu, během které jí můžete vysvětlit, že dělá velkou chybu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám