Hlavní obsah

Radim Uzel: Určité formy násilí se staly přirozenou součástí sexuálního života

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agresivní chování zvířat i člověka vychází z jejich samotné podstaty. Je součástí jejich přirozenosti. Biolog doc. Stanislav Komárek upozorňuje, že se toto chování vzdáleně přibližuje církevním naukám o dědičném hříchu. Také sexualita a násilí představují nejednou jakési spojené nádoby. Určité formy násilí se dokonce staly přirozenou součástí sexuálního života mnohých z nás.

Foto: Profimedia.cz

Ve všech zemích světa existují lidé, kteří využívají sadomasochistické praktiky.

Článek

Ve všech zemích světa existují lidé, kteří využívají sadomasochistické praktiky. Nedávno jsme se z jednoho amerického výzkumu dozvěděli, že v USA vlastní sadomasochistické pomůcky osm až deset procent domácností. Jde o různé gumové a kožené předměty určené k provozování sexuálního násilí.

Střízlivé odhady hovoří o 5 až 10 procentech obyvatel s tímto zaměřením. Podle některých internetových výzkumů je jich až dvojnásobek. Naprostá většina z nich pochopitelně nepáchá žádné trestné činy. Provozují tyto aktivity pouze s osobami, které s nimi souhlasí a jsou stejně zaměřené.

V seznamovacích inzerátech je poznáte podle sexuální preference BDSM. Písmeno B znamená bondage, tedy svazování, D označuje discipline, výcvik. Zkratku SM čteme jako sadismus a masochismus. Tito lidé pociťují silné sexuální vzrušení, když jsou někomu velmi nadřazeni, nebo naopak zcela podřízeni.

Pod pojmem B chápou vyznavači těchto praktik užívání fyzicky omezujících pomůcek nebo prostředků, ale také různých příkazů. I ty omezují sexuálního partnera po fyzické stránce. Zkratka S znamená násilí působené partnerovi, nebo naopak jeho trpné snášení. Oběma zúčastněným stranám to působí uspokojení a potěšení.

Na první pohled se zdá, že sexuální aktivity využívající bolest, ponížení i svazování jsou něčím úchylným. A proto je zařazujeme mezi sexuální úchylky nebo poruchy. U nás patří podle platné zdravotnické klasifikace mezi poruchy chování.

Zpestření partnerského sexu

V současné době však dochází v některých zemích k revizi tohoto názoru. Sexuální praktiky řazené pod sadomasochistický sex doporučují někteří sexuologové jako zpestření partnerského sexu. V Norsku, Dánsku a Švédsku už ho dokonce vyňali ze seznamu poruch. V Dánsku to udělali v roce 1995, v Norsku 2009 a ve Švédsku o rok později (2010). V Norsku navíc zrušili diagnózu fetišismu. Neplatí tam za úchylku. Má statut menšinové sexuální orientace.

Většina lidí vnímá samotná slova porucha, úchylka nebo nemoc jako něco společensky nežádoucího. Nositelé této vlastnosti zažívají pocity hanby a ponížení. Vzpomeňme si na stigmatizaci homosexuálů, které za jejich sexuální orientaci posílali kdysi do vězení a v dřívějších dobách dokonce popravovali.

Kriminalizace a ponižování často vede k opovrhování, šikaně, perzekuci, manipulaci a vydírání. Naopak, když se nositelům tohoto chování dostane satisfakce v podobě společensky tolerované menšinové aktivity, představuje to vítané a bezpečné řešení pro jejich život. Odborníci zjistili, že ve skupinách návštěvníků sadomasochistických klubů se prakticky nevyskytuje sexuální kriminalita a delikvence. Oboustranně dobrovolná sexuální aktivita dává účastníkům jistotu a zbavuje je rizika vydírání

nebo vykořisťování. Ve svých důsledcích pak snižuje sexuální trestnou činnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Rizika moderního tmářství

Od starověku slyšíme povzdechy nad zkažeností mládeže. Každé rodičovské generaci se zdá, že žila mravněji než její děti. A co teprve vnuci? Hotová sodoma...

Výběr článků

Načítám