Hlavní obsah

Jak naučit muže, aby o ženy lépe pečovali nejen v době nemoci

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezóna chřipek je tu a s tím i obava mnohých žen, jak toto období zvládnou, zvlášť pokud onemocní. Ne každá z nich má totiž doma milujícího muže, jenž má ošetřující sklony a dokáže se postarat nejen o nemocnou partnerku, ale i domácnost a děti.

Foto: Profimedia.cz

Řekněte svému partnerovi přímo, co všechno potřebujete, abyste se cítila dobře.

Článek

Vztahová koučka Felicia Taghizdehová sestavila tři způsoby, jak pomoci těm ženám, o něž se muži v době nemoci doposud příliš nestarali, natož o chod domácnosti.

 1. Vzdejte se potřeby vše kontrolovat

Jste-li nemocné, pak ulehněte do postele s tužkou a papírem, případně s mobilem a vytvořte seznam věcí pro svého partnera, co je potřeba zařídit a udělat. Jednoduše popsat všechny úkony, které normálně děláte vy. Vše ostatní už nechte na svém partnerovi.

Nekontrolujte ho, stejně jako mu neříkejte, jak přesně co má udělat. Tím byste mu akorát dávala stále najevo, že je neschopný a vy nevěříte, že to zvládne. Na základě čehož i on sám vám přestane nabízet svou pomoc. Proč by to také dělal, když cokoliv udělá, je špatně.

Dejte muži volnost v tom, jak se o dané věci postará. Je úplně jedno jakým způsobem narovná nádobí do myčky, co připraví dětem k snídani, co jim oblékne na sebe, jakým způsobem uklidí apod. Zařídí to jednoduše po svém. A čím víc mu dáte volnosti a oceníte jeho snahu, tím více se vám to vrátí i v péči o vás samotnou.

2. Otevřeně komunikujte

Řekněte svému partnerovi přímo, co všechno potřebujete, abyste se cítila dobře. Tzn. co konkrétního má pro vás udělat. Mnohé ženy čekají, že pokud je muž miluje, tak se sám dovtípí. Ale tak tomu není. Žádný muž není telepat. A pokud budete od něj cokoliv očekávat a nedokážete mu to napřímo říct, pak z toho budete akorát oba frustrovaní. Vy budete nešťastná, že muž se o vás nestará a on bude špatný z toho, že vám nemůže udělat radost, protože neví, co vlastně chcete.

Pokud tedy chcete čaj, řekněte mu přímo, že ten čaj má být např. zelený a se dvěma kostkami cukru. Pokud chcete polévku, upřesněte, že zeleninovou a ne kuřecí či pokud potřebujete naprostý klid, tak aby vzal partner děti na chvíli ven a vy měla byt jen sama pro sebe apod.

3. Poděkujte a oceňte snahu

Každý muž potřebuje být chválen a oceněn, stejně jako potřebuje cítit, že je o jeho pomoc zájem. Ukázat muži svou vděčnost nic nestojí a ženy by tím rozhodně neměly šetřit.

Pozitivní zpětná vazba v lidech posiluje pozitivní přístup. Když nám někdo řekne, že jsme něco udělali dobře, cítíme se poté lépe. A díky těmto pocitům je i větší pravděpodobnost, že i příště uděláme další věci správně. Jak kdysi řekl Dalajláma, sloužit ostatním je jedna z nejsobečtějších věcí, které můžeme udělat, protože nám to dává pocit, cítit se dobře.

Tudíž, i když vám muž neudělá čaj přesně podle vašich představ, poděkujte mu za něj. A teprve až jej budete prosit o další čaj, řekněte mu, aby vám ho víc osladil, případně méně apod. A nikdy mu nezapomeňte poděkovat. Každý by měl být rád, že má někoho, kdo se o něj chce starat.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrovnat se s rozchodem není jednoduché

Zřejmě nikoho alespoň jednou v životě nemine nepříjemný životní okamžik v podobě rozchodu. Nejhorší variantou je, když je rozhodnutí o ukončení vztahu...

Výběr článků

Načítám