Hlavní obsah

Radim Uzel: Ženy mají velké nedostatky ve znalosti svého těla

Právo, Radim Uzel

V roce 2004 proběhl ve třinácti zemích světa výzkum, který oslovil víc než deset tisíc žen. Odpovídaly na otázky týkající se jejich těla. Výsledky byly zarmucující. Organizátoři ho po osmi letech zopakovali. Dopadl prakticky stejně.

Foto: Profimedia.cz

Spousta žen má vědomosti o svých pohlavních orgánech tak na čtyři minus.

Článek

Spousta žen má vědomosti o svých pohlavních orgánech tak na čtyři minus. Více než polovina dam se mylně domnívá, že vagina stojící ženy zaujímá vodorovný směr. Zatímco tento orgán směřuje zdola nahoru, mírně šikmo.

V Německu a Rakousku si ženy často myslí, že pochva je nějaké duté zařízení. Přitom jde o štěrbinu, ve které na sebe přední a zadní stěna těsně naléhají. Celých 87 % žen si uvědomuje, že poznání vlastních pohlavních orgánů jim může pomoci k lepšímu sexuálnímu uspokojení. Ale pro tuto znalost máloco udělají.

Pro spoustu žen představuje jejich genitál neznámé a neprozkoumané území. Stydí se na něj sáhnout, a někdy dokonce i jen podívat.

Před několika lety jsem dostal dopis od žákyně 8. třídy, která se doslechla, že onanie není škodlivá. Naopak, jedná se o aktivitu zdraví prospěšnou a tělesně blahodárnou. Experimentující děvče zkoumalo svou pochvu lakovanou pastelkou. S překvapením zjistilo, že se za rok dostane o centimetr dále. Kam až to asi půjde? A může si tam vůbec pastelkou takhle šťourat?

Napsal jsem jí, že pokud je pastelka čistá, nehrozí jí žádná infekce. Její průměr nepoškodí ani anatomické panenství. Otvor v panenské bláně bývá prostupný i pro menstruační tampón nejmenšího kalibru. Jen si děvčata nesmějí do pochvy zavádět předměty, které nejdou vytáhnout. A nejen mladá děvčata. Naprostá většina gynekologů odstraňovala cizí tělesa z pochvy i řadě žen značně pokročilého věku.

Zažil jsem taky kuriózní telefonát do rozhlasového vysílání: „Pane doktore, jak vypadá panenská blána?“ Popis hymenu v rozhlase je trochu obtížný. Takže odpověď byla jednoznačná: „Slečno, kupte si zrcátko a nestyďte se do něj podívat.“

Řada lidí žije v předsudcích

Pro řadu mladých děvčat bývá obtížné překonat zábrany a složité pocity, které mají při zkoumání vlastního těla. Mnoho lidí žije v zajetí předsudků minulých staletí. Třeba že manipulace s vlastním genitálem je nemravná a hříšná. Přetrvávání těchto pocitů do věku dospělosti pak může vést k vážným poruchám sexuálního života.

Muži s tím většinou problémy nemají. Onanují bez výčitek svědomí. Svůj penis si v pubertě často přeměřují. Mnozí se mylně domnívají, že jeho velikost je přímo úměrná kvalitě sexuálního prožitku. Že tomu tak není, zjistí obvykle až v dospělosti.

Pro spoustu žen představuje jejich genitál neznámé a neprozkoumané území. Jakýsi začarovaný zámek. Stydí se na něj sáhnout, a někdy i jen podívat.

Ale snad už se blýská na lepší časy. Pražské vysokoškolačky mi nedávno sdělily, že nejlepší masturbační zážitek zažívají při prudkém sprchování vlastního genitálu. Je to jistě vysoce hygienické. Problém mají pouze na vysokoškolských kolejích, kde prý už v nejvyšších patrech nestačí tlak vody. Tak jsem jim poradil, aby se domluvily s kamarádkami v přízemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Trpký osud utajovaných milenek

Muslim žijící v mnohoženství asi nikdy nepochopí slastný pocit křesťanského nevěrníka, který má kromě manželky ještě ilegální milenku. Jeden psycholog nazval...

Výběr článků

Načítám