Hlavní obsah

Které vlastnosti na partnera prozradí, zda bude dobrým rodičem

– Bristol

Vlastnosti předurčující člověka k tomu, že je dobrým partnerem, také znamenají, že dotyčný bude dobrým rodičem. Podle britských psychologů pečující a vnímavý partner, mající zájem o svůj protějšek, má velké předpoklady, že bude také dostatečně starostlivým rodičem.

Foto: Profimedia.cz

Pokud dokážete vnímavě pečovat o partnera, pak to dokážete i jako rodič.

Článek

Doktorka Abigail Millingsová z Bristolské univerzity se zabývala výzkumem vztahů v rodině a tím, jak péče o členy a kvalita vztahu k partnerovi ovlivňuje jiné vztahy k dalším členům rodiny.

„Chtěli jsme vidět, jak romantické vztahy mezi rodiči mohou souviset s tím, jakým druhem rodiče tito partneři pak jsou,“ vysvětluje Millingsová.

Rozhodující v tomto ohledu je přitom vlastnost, které se říká pečovatelská vnímavost, neboli schopnost naladit se na druhého a jeho potřeby.

„V romantickém partnerském vztahu může tohle pomoci rychle odhalit, že měl protějšek špatný den, učit, jak ho povzbudit, či zda vůbec o povzbuzení stojí,“ tvrdí Millingsová.

Osoba s vysoce rozvinutou schopností pro pečovatelskou vnímavost pak není schopná druhého jen povzbudit, když je na dně, ale dobře reaguje také na období, kdy je druhý psychicky dobře naladěný.

„A pokud dokážete vnímavě pečovat o partnera, pak to dokážete i jako rodič. Vlastnosti partnera skutečně vypovídají o tom, jakým bude rodičem při péči o dítě,“ tvrdí Millingsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám