Hlavní obsah

Ženy poznají nevěrné muže podle obličeje

Z rozsáhlého australského experimentálního výzkumu vyplynulo, že ženy dokážou odhalit z rysů obličeje mužů jejich pohled na nevěru, a tedy zda i jim by mohl být v budoucnu nevěrný.

Foto: Profimedia.cz

Většina žen odhalovala nevěrnost muže podle atraktivity a maskulinity obličeje.

Článek

Výzkum začali australští psychologové z Perthu tak, že vyfotografovali dvě stovky mužů a žen. Každý dobrovolník se měl zároveň zhodnotit, jak si myslí, že je atraktivní, zda má úspěch při svádění partnerů, jestli byl v partnerství nevěrný a zda sbalil a svedl někdy někoho zadaného.

Několik vybraných jedinců – velmi věrných a velmi nevěrných – pak bylo vybráno a předloženo mužům i ženám. Ti měli podle obličeje určit, kteří příslušníci opačného pohlaví by podle nich byli nevěrní. Ženy byly v odhalování nevěrných tváří velmi úspěšné, zatímco muži nedokázali nevěrnice odhalit téměř vůbec. Jejich procentuální úspěšnost se rovnala naprosté náhodě.

Z analýzy také vyplývá, že většina žen odhalovala nevěrnost muže podle atraktivity a maskulinity obličeje. Pánové, kteří měli výrazné lícní kosti a čelisti, hranatou bradu, výrazný nos a nadočnicové oblouky a působili mužněji a přitažlivěji, skutečně sami častěji uváděli, že jsou nevěrní. Ovšem i mezi muži těchto rysů jsou věrní jedinci, kteří to pak mají s přesvědčováním své loajality těžší.

„Ženy mají zřejmě tuto schopnost kvůli péči o potomky. Jakmile s mužem mají děti, mohou ztratit víc než on tím, že jim bude nevěrný a opustí je,“ věří jeden z autorů výzkumu profesor Leigh Simmons z Perthu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy jsou nejčastěji nevěrné s kolegou

Podle průzkumu španělského serveru Terra.es mají ženy největší sklon k navazování mimopartnerských vztahů v práci. Devět z deseti žen, které přiznaly nevěru,...

Jak poznáte ženy v pokušení a muže v říji

Moderní technologie nám usnadňují život po všech stránkách. Bohužel ne vždy v pozitivním slova smyslu. Ze statistik vyplývá, že každý třetí muž a každá čtvrtá...

Výběr článků

Načítám