Hlavní obsah

Nejsem žádná služka aneb Jak na neshody v provozu domácnosti

Novinky, Dana Sokolová

Mnohé ženy mají v počátku vztahu tendence své muže rozmazlovat. Denně jim podstrojují nejrůznější dobrůtky, uklízí po nich, perou jim, žehlí a zcela dobrovolně se starají o chod domácnosti. Snaží se své muže samou láskou hýčkat a přitom zapomínají, že na co své partnery hned v počátku vztahu naučí, to už je jen těžko v budoucnu odnaučí. Po letech si tak tyto ženy připadají jako služky, kterým nikdo nepomůže a veškerá jejich aktivita je vnímána jako samozřejmost.

Foto: Profimedia.cz

V honbě za dokonalostmi se některé ženy akorát stávají frustrujícími manželkami.

Článek

Ženy touží být dobrými matkami, laskavými ochránkyněmi tepla rodinného krbu, přitažlivými milenkami a zároveň zažívat pocity úspěchu v zaměstnání. Jenže častěji v honbě za těmito dokonalostmi se stávají frustrujícími ženami, jež mají blízko k výčitkám a hysteriím. Psycholog Petr Šmolka ve své knize Muž a žena – návod k použití proto tyto ženy nabádá alespoň k určitým úlevám.

Desatero možností úlevy pro dokonalé ženy

Změna je život – každá etapa rodinného života chce své. Jiné jsou priority na počátku manželství, jiné po narození dětí, další by měly reagovat na jejich zrání, zcela odlišná situace nastane s jejich dospělostí. Nebojte se měnit své priority.

Starého psa novým kouskům nenaučíš – snažte se už od začátku zapojit do chodu domácnosti i ostatní. Pokud je jednou příliš zhýčkáte, pak bude každá snaha o změnu velmi náročná a bolestná.

Anarchie plodí zas jen anarchii – běžný muž nese nelibě, pokud má být ženě „k ruce“. Lze jej však vycvičit k plnění nepříliš složitých úkonů, zvláště pokud mu je ponechána iluze, že se sám může rozhodnout, kdy se jim bude věnovat.

Práce nemá nožičky – nesnažte se zvládnout vše nejpozději ihned, skutečně vám nic neuteče.

Nevěřte, že můžete stihnout vše – v běžné domácnosti zaměstnané ženy nikdy nenastává stav, kdy je vše „hotovo“. Uměním je přijmout, že i doma má člověk „padla“. Nikoliv vy, ale pracovní doba. Možná i ty ostatní práci přijmou snáz, když budou vědět, že budou vypomáhat každou středu a sobotu od – do.

Nebraňte se buržoazním přežitkům – hospodyně, pomocnice v domácnosti, paní na úklid či k dětem, to vše už tu bylo. Návrat k tradicím nemusí být jen projevem staromilství.

Však oni si zvyknou – nebojte se milou rodinku občas vyděsit. Účinnější než vybafnutí zpoza rohu může být, naleznou-li vás třeba v pět hodin odpoledne sedící s knížkou v křesle.

Regenerace není degenerace – solárium, masáž, posilování nebo alespoň půlhodinová lázeň po příchodu z práce dokážou někdy pravé zázraky.

Naučte se říkat NE – v práci i doma. Pevně, jasně a jednoznačně. Bez omluv a vysvětlování, jinak hrozí, že vás ostatní utlučou argumenty. Z počátku budete mít možná výčitky svědomí, časem se to ale odnaučíte.

Najděte si spojence – přihlaste se na nácvik relaxačních technik, kurzy asertivity, jógu nebo třeba jen do kurzu paličkování, prostě kamkoliv, kde vám bude dobře a přitom se i něco nového naučíte.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyvarujte se rutiny ve vztahu

Rutina může potkat každý vztah bez výjimky. Nezáleží na tom, jak dlouho spolu jste. Čas od času si každý vzpomene na začátky, kdy bylo všechno nové, teprve...

Jak na věčně nespokojeného partnera

Zavděčit se některým lidem je téměř nemožné. O to horší stav se jedná, když jde o vašeho partnera. V podstatě ať uděláte, co uděláte, spokojenosti protějšku se...

Výběr článků

Načítám