Hlavní obsah

Radim Uzel: Trpký osud utajovaných milenek

Právo, Radim Uzel

Muslim žijící v mnohoženství asi nikdy nepochopí slastný pocit křesťanského nevěrníka, který má kromě manželky ještě ilegální milenku. Jeden psycholog nazval takový vztah celkem výstižně záchrannou sítí.

Foto: Profimedia.cz

Milenka poskytuje radosti, které muž postrádá doma, říká Radim Uzel.

Článek

Milenka poskytuje radosti, které muž postrádá doma. A manželství funguje jako bezpečný přístav životní jistoty i stability.

Utajovaná milenka pak představuje jakousi benzínovou stanici, odkud muž čerpá, čas od času, pohonné látky. Tato situace je pro něj náročná emočně i ekonomicky. Stojí prý však za to. Většina mužů oplývá při ní dokonce zvýšenou a bezproblémovou sexuální výkonností.

Existuje spousta slavných mužů, kteří udržovali dlouholeté intimní vztahy s lépe či hůře utajovanými milenkami. Američtí prezidenti Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy a Thomas Jefferson, britský princ Charles, francouzský prezident Francois Mitterrand, kazatel Martin Luther King nebo hollywoodský herec Spencer Tracy.

Jen málokteré ilegální milence se podaří legalizace takového vztahu. Všechny pak závidí Camille Parker Bowlesové, slavné milence prince Charlese. Tato utajovaná milenka se nakonec dočkala a je princovi lepší manželkou než hysterická a z neznámých důvodů celosvětově oslavovaná princezna Diana.

Milenky nechtějí být utajované

Jenom málokterá ilegální milenka se dlouhodobě smíří se svou pozicí. V 99 procentech případů tajně doufá, že se jí vztah podaří legalizovat. Vyvíjí na svého milence lépe či hůře utajovaný nátlak: „Už to dlouho nevydržím! Vyžaduji od tebe rozhodnutí!“ A často padají i různé časové limity takového řešení.

Pro muže pak existují pouze tři východiska:

1. Cítí se zahnaný do kouta. Rozhněvá se na milenku, protože to u ní začne být stejné jako u manželky.

2. Rozejde se s manželkou. To je však nejméně pravděpodobné.

3. Bude naléhat na milenku, aby byla trpělivá. To se stává nejčastěji.

Poslední řešení představuje jakési vztahové perpetuum mobile. Milenka má strach, že o partnera přijde. Ví, že se asi nikdy nerozhodne. Smiřuje se s tím, že spí s manželkou a pro ni má jen omezený čas.

Často dává svému partnerovi ještě jednu šanci, o které se domnívá, že je poslední. Většinou tomu tak není. Jen málokdy se rozhodne k radikálnímu řešení a ženatého milence opustí. Toto řešení může být úspěšné pouze za jediného předpokladu. Že s ním přeruší jakýkoliv vztah. Důsledně ho vymaže ze seznamu v mobilním telefonu. Nesmějí zůstat ani přáteli. Už žádná setkání a telefonáty! Pokud se setkávají jako kolegové v zaměstnání, musí jeden z nich z tohoto zaměstnání odejít.

Pokud to neudělá, hrozí dřív nebo později recidiva. Znám jednu nešťastnici, která tento cyklus absolvovala již třikrát. Stále se ke svému ženatému milenci vrací. Ponížená, zdeptaná, ale nakonec opět šťastná, i když dlouhodobě trpící.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám