Hlavní obsah

Prožít Vánoce bez hádek? Jde to

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce z pohledu partnerských hádek patří mezi nejrizikovější období v roce. Což potvrzují i průzkumy, podle nichž se na Štědrý den pohádá až polovina rodin. Předvánoční shon a touha po dokonalosti tak vánoční pohodu a klid promění ve stres a utrpení.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce z pohledu partnerských hádek patří mezi nejrizikovější období v roce.

Článek

Podle psychologů se měsíc dopředu stresujeme, aby o Štědrém dnu nastala konečně ta pohoda, kterou během roku běžně neprožíváme. Výsledek je přitom zcela jiný, než bylo očekávání. Většina lidí obvykle právě o Štědrém dnu zjistí, že pohoda se nedostavila, a místo toho jsou vynervovaní a při sebemenším problému vybuchují. Partnerské hádky jsou pak nasnadě.

Dalším problémem je, že při předvánočním shonu lidé zapomínají na relaxaci a milování. Přitom právě při sexu se uvolňují hormony dobré nálady a optimismu.

Jednoduché řešení

Každý by měl brát vánoční čas jako odpočinek, kdy není důležité mít doslova vyleštěný byt, obrovské množství dárků pod stromkem a nabitou ledničku k prasknutí. Především je třeba tento čas vnímat jako ojedinělou možnost, kdy je celá rodina pohromadě.

Jak prožít pohodové Vánoce podle koučky Lenky Černé
Nepřejídejte se – nejenže se budete cítit špatně, ale také na zdraví to nepřidá.
Nestresujte se kvůli nesmyslům – klidně může být stromeček do modra, chytřejší ustoupí.
Nevyvařujte zbytečně – stačí i méně, náš národ rozhodně hlady netrpí (jsme třetí nejtlustější národ na světě).
Nekritizujte dárky od druhého ihned po předání – to si nechte až na nový rok, kdy budete chtít dárek vyměnit. Na Štědrý den to ale nedělejte, zkazíte zbytečně atmosféru.
Nekažte Vánoce dětem – nechte je koukat na pohádky a nehoňte je pořád za prací. Od toho mají dětství, aby si Vánoce užily dosyta.
S každým se sejít nemusíte – před Vánoci se chce sejít každý a někdy to prostě nemusíte v klidu stihnout.
Čtěte také
Když svátky provoní čokoláda
Chuť čokolády jako první objevili staří Aztékové, tehdy měla ale zcela jinou podobu, než jakou známe dnes.Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Pauza ve vztahu neprospěje každému

Jsou okamžiky, kdy nedorozumění mezi manželi či nesezdanými partnery je tak intenzivní, že pauza a tedy chvilkové odloučení může být tím nejrozumnějším...

Výběr článků

Načítám