Hlavní obsah

Sex po porodu kazí nechuť i strach z otěhotnění

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milování v prvním roce po porodu se jen pomalu navrací k vášním, které provázely početí děťátka. Prožitek ženy totiž komplikují nejen tělesné a hormonální změny, ale mnohdy i strach z dalšího brzkého otěhotnění.

Foto: Profimedia.cz

Po porodu si ženy nepřipadají jako žádoucí sexuální objekty pro svého partnera

Článek

Sexualita ženy bývá po porodu potlačena, zvláště když své dítě kojí. „Pokles krevní hladiny pohlavního hormonu estrogenu, a naopak zvýšené množství dalších pohlavních hormonů gestagenů snižuje sexuální apetit. Ten u kojících maminek negativně ovlivňuje i hormon prolaktin, vylučovaný hypofýzou, neboli podvěskem mozkovým k podpoře tvorby mléka,“ vysvětluje MUDr. Pavel Kolář, soukromý gynekolog z polikliniky ve Slaném.

Nízké hladiny estrogenů způsobí, že milostné doteky na ženiných pohlavních orgánech nevyvolávají příliš velké vzrušení. Navíc bývá sliznice pochvy sušší, tenčí, a tedy zranitelnější, takže pohlavní styk leckdy bolí.

Víc matka než manželka

Po porodu si jen málokterá žena připadá krásná. Jak zdůrazňuje pražská gynekoložka MUDr. Mirka Jonášová, maminky často během těhotenství přiberou neúměrně na váze, takže se po porodu necítí dobře, mají kvůli své neforemnosti či poporodním striím na kůži snížené sebevědomí a rozhodně si nepřipadají jako žádoucí sexuální objekty pro svého partnera.

„Další problém je, že se ženy po porodu mnohdy soustředí výhradně na péči o dítě. Manžela a partnera vnímají jen jako živitele. Miminko si berou na noc k sobě do postele, kde ho také kojí. Pro intimní chvíle s mužem nezbývá žádný prostor,“ dodává gynekoložka. Když se k tomu přidá i špatná organizace práce v domácnosti, bývá žena uštvaná, nemá čas na sebe, natož aby si utvořila časovou rezervu, kdy by s partnerem byli jen sami tak, jako tomu bývalo dříve.

Další miminko – jen to ne!

Náročná péče o malé miminko obvykle ženu utvrdí v přesvědčení, že další dítě, pokud ho má mít, by rozhodně nemělo přijít na svět rychle po tom prvním. Strach z brzkého otěhotnění proto bývá dalším „hřebíčkem do rakve“ partnerského sexu.

Ještě v dobách našich babiček se tradovalo, že kojení představuje účinnou ochranu před otěhotněním. Hormon prolaktin, který stimuluje tvorbu mateřského mléka, totiž současně tlumí vyzrávání vajíček ve vaječníku. „Předpokládá se, že během plného kojení, kdy je dítě přikládáno k prsu vždy dříve než po čtyřech hodinách, je takto vyvolán pokaždé dostatečný vzestup hladiny hormonu prolaktinu, což brání otěhotnění,“ říká doktor Kolář.

Jenže každá žena je jinak hormonálně vyladěna, takže se může stát, že jedinkrát dítě nakojí později než za čtyři hodiny a hladiny prolaktinu již klesnou pod ochranné hodnoty. Na kojení jako na účinnou antikoncepci proto nelze spoléhat.

Hormonální antikoncepce i pro kojící matky

Takže pokud nefunguje kojení, zbývá jako antikoncepce kondom nebo dost nespolehlivá přerušovaná soulož? Nikoliv. Kojící maminky mají dnes k dispozici účinnou hormonální antikoncepci. Nemohou sice užívat běžnou kombinovanou pilulku, která obsahuje i hormon estrogen, protože ten ovlivňuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka.

Zato si mohou vybrat z řady čistě gestagenních hormonálních přípravků, které jsou naprosto spolehlivé. K dispozici jsou polykací tabletky, podkožní implantáty, antikoncepční injekce nebo nitroděložní tělísko s obsahem hormonu.

„Velkou výhodou tabletkové antikoncepce je možnost jejího okamžitého vysazení nebo změny preparátu v případě, kdy se objeví nějaké nežádoucí průvodní jevy, třeba prošpiňování mimo dobu menstruačního krvácení,“ dodává doktor Kolář.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč se snažíme vyhnout sexu s partnerem

Asi každý se občas dostane do situace, kdy na milostné hrátky s partnerem nemá náladu, důvodů může být řada. Záleží však na tom, zda bude člověk zcela upřímný...

Výběr článků

Načítám