Hlavní obsah

Němečtí badatelé objevili hormon mužské věrnosti

– Berlín
Právo, znk

Němečtí vědci objevili hormon, který pomáhá zadaným mužům udržet odstup od neznámých a atraktivních žen. Tým vědců z univerzity v Bonnu provedl experiment na skupině 57 heterosexuálních mužů, z nichž zhruba půlka měla trvalý vztah.

Foto: Profimedia.cz

Vědci již vědí, jak na nevěrníky.

Článek

Polovině účastníků podal pomocí nosního spreje hormon oxytocin, druhé pak placebo. Když pak byla „pacientům“ představena přitažlivá dívka, ti, kteří dostali oxytocin, se od ní drželi až o 15 cm dále než ostatní, a to jak při vizuálním kontaktu, tak bez něj.

Oxytocin je v těle vyráběn přirozenou cestou a má také vliv například na budování vztahu mezi matkou a potomky. Podle nového zjištění vědců ale tento hormon může podporovat i věrnost, napsal deník The Daily Telegraph. „Předešlé studie zjistily, že oxytocin je klíčem k monogamní věrnosti hrabošů prérijních. Našli jsme první důkaz, že by mohl hrát tu samou roli i u mužů,“ podotkl profesor René Hurlemann.

Podle výzkumu zveřejněného v odborném časopise Journal of Neuroscience by hormon mohl být cestou, jak sama příroda povzbuzuje otce rodin nezahýbat. Na nezadané muže látka nepůsobí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám