Hlavní obsah

Mnozí muži, kteří byli u porodu, trpí poté sexuální dysfunkcí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži svou přítomností u porodu mohou ženám velmi pomoci. Ale ne všichni z nich příchod miminka na svět naprosto v pohodě a bez následků zvládnou. Podle sexuologů může po porodu právě u mužů vzniknout celá řada sexuálních problémů.

Foto: Profimedia.cz

Účast muže u porodu by neměla být povinnost.

Článek

Což potvrzuje i příběh spisovatele Martina Daubneyho, který měl podle Daily Mailu až do porodu se svou manželkou Dianou deset let naprosto spokojený sexuální život. Po porodu se ale u nich vše změnilo. Chyba nebyla na straně ženy, jak se obvykle stává, nýbrž u muže, který ztratil chuť na jakékoliv intimnosti se svou manželkou.

O tom, že se tak děje mnohem častěji, než mnozí tvrdí, vypovídá i průzkum serveru Netmums, podle kterého se až 75 % párů po porodu miluje výrazně méně často, než tomu bylo před narozením potomka. U padesáti procent z nich za to mohou pocity žen, které se již necítí tak atraktivní a u zbylé třetiny je viníkem změna pohledu muže na svou partnerku. Najednou již na ni nepohlíží jako na svou milenku, ale pouze jako matku dítěte.

"I relativně normální porod může být pro muže velmi traumatizující. Obvykle cítí obrovský pocit beznaděje, bezmoci a také viny za utrpení partnerky. Což může mít následně obrovský dopad na jejich sexuální pud a přístup k sexu," vysvětluje psycholožka Rachel Andrewová a dodává: "Je až neuvěřitelné, u kolika partnerských problémů lze vysledovat prapůvod neshod právě u přítomnosti muže u porodu."

Podle odborníků by tak neměli muži chodit k porodům z povinnosti. Měli by mít možnost volby. A pokud se rozhodnou k porodu nejít, neměli by být za to odsuzováni.

Reklama

Související témata:

Související články

Po čem touží české matky

Být matkou je úžasná věc. Rodičovství dává našim životům zcela jiný rozměr a charakter. Ale ruku na srdce – každá žena po nějaké době zažívá „rodičovskou...

Výběr článků

Načítám