Hlavní obsah

Nepříjemné společenské situace a jak z nich ven

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během období dospívání se nám nejen rodiče, ale i učitelé či profesoři ve školách snaží vštípit do hlavy základní společenská pravidla, abychom věděli, jak se slušně chovat. I přesto se některým z nás i při velké snaze nevyhnou trapné nebo nepříjemné společenské okamžiky.

Foto: Profimedia.cz

Nepříjemná až trapná situace může nastat kdykoli, třeba při pracovním obědě.

Článek

Nemusíte chodit přímo na specifické kurzy společenské etikety, abyste věděli, že určité chování je ve společnosti nepřístojné. I tak se ale za život můžete ocitnout v situacích, kdy se budete cítit trapně, a to buď vlastní, nebo cizí vinou.

Pokud už se nějakému trapasu či společenskému "kiksu" nedokážete přímo vyhnout, je alespoň dobré vědět, jak z něj lidově řečeno umět "vybruslit".

Expertka na etiketu a zakladatelka Společnosti dobrých mravů Anna Mussonová pro server Daily Telegraph osvětlila nejčastější nepříjemné situace a nabídla rady, jak se s nimi co nejlépe vypořádat.

Nudná nebo nic neříkající konverzace na večírku

Ve společnosti není nic špatného na tom, když se vy sami nebo někdo z okolí zapojí do konverzace, kterou vede někdo jiný. Samozřejmě není vhodné nikomu skočit do řeči, pokud nerozumíte tématu, můžete jen přikyvovat nebo naslouchat.

Občas se ale stane, že se k vám dostane člověk, který zavede hovor na naprosto nezajímavé téma. Ve vší slušnosti budete chvíli poslouchat, když ale konverzace stále nekončí a vy už se nudíte, není slušné jen tak beze slova odejít, byť se to přímo nabízí.

Taktně můžete převést hovor na osobu, u které víte, že ji dané téma zaujme, případně se omluvit se slovy "Rád/a jsem vás poznal/la, ale musím se věnovat i ostatním hostům".

Rozhodně není slušné a upřímné cokoli předstírat, například že zvoní telefon. Nepoužívejte ani větu "Musím si odskočit", nic takového v rámci slušného chování nepotřebuje ona osoba vědět. Nevíte-li si rady, stačí říci "Omluvte mě" a taktně se vzdalte.

Hovor s cizím člověkem v hromadné dopravě

Cestování hromadnou dopravou se mnozí z nás nevyhnou. Jízda autobusem či vlakem je každodenní činností, při které potkáváte řadu cizích lidí. Při takovém davu je více než pravděpodobné, že jednou narazíte na osobu, která se s vámi bude chtít jen tak z ničeho nic bavit. Je-li to někdo, koho pravidelně potkáváte, můžete začít hovor, horší je to ve chvíli, kdy je nám daná osoba více než nesympatická a zcela neznámá.

V přeplněných prostředcích v takové situaci těžko utečete na druhý konec, pokud je tedy konverzace neúnosná, omluvte se, že vystupujete a počkejte na další spoj.

Zapomenete něčí jméno 

Při širokém okruhu přátel i pracovních kolegů je pochopitelné, že vám může něčí jméno jednoduše vypadnout. Stane-li se tak, rozhodně nepoužívejte frázi "Já zapomněl/la, jak se jmenuješ?", jde o velmi negativní vyjádření.

Jestli není jméno potřeba, například ke konkrétnímu představení jiné osobě, zaveďte hovor na situaci, kterou máte s danou osobou zaručeně spojenou, případně používejte fráze "kolega z vedlejší kanceláře, kolega ze školení" atd.

Rande, které za nic nestojí 

I rande nemusí dopadnout přesně podle vašich představ. Jdete-li na večeři a už v počátku víte, že je večer naprosto ztracený, vydržte to, ale rozhodně to neprotahujte a nedávejte si dezert, případně kávu.

Jste-li na neformálním setkání jen s drinkem, je také vhodné zdržet se i přes nelibost okamžiku a neodcházet po pěti minutách. V obou situacích platí jedno nepsané pravidlo na závěr. I když se to nepovedlo, nedávejte to plně najevo. Vyvarujte se zdvořilostní věty "Uvidíme se příště", mohlo by to v protějšku vyvolat zcela opačný dojem než ve vás, za žádných okolností nebuďte hrubí.

Jídlo mezi zuby

Situace, která se může stát komukoli z nás. I nepatrný zbytek jídla mezi zuby může vyvolat dost velkou nepříjemnost. Sami bychom se cítili trapně, kdyby se něco takového stalo nám, a proto je slušné i druhou osobu taktně upozornit, že není něco v pořádku. Jste-li ve společnosti více lidí, zkuste upoutat pozornost onoho člověka a jemně mu třeba nenápadným pohybem ruky naznačit, že má něco mezi zuby.

Když nereaguje, nebo je od vás dál, dojděte k němu a opět taktně mu situaci vysvětlete. Podobně je vhodné se zachovat i ve chvíli, která potká spíše dámy. Při odchodu z toalety se může jednoduše stát, že některý konec oděvu, převážně sukně, může skončit zachycen v punčochách a trapas je na světě.

Nelibě vonící kolega v kanceláři 

Tělesný pach je něco, co může ve vztazích mezi muži a ženami pomoci, na druhé straně ale dokáže i velmi vztahů zničit, a to jak osobních, tak pracovních.

Při větším pracovním kolektivu je především v teplejších dnech více než pravděpodobné, že se někteří jedinci budou více potit. Pokud k tomu používají úměrně deodorant, není co řešit, koneckonců každý jsme nějaký. Je-li ale odér onoho kolegy neúnosný a ničí pracovní pohodu v kanceláři, je třeba zasáhnout. Jestli víte, že se ona osoba neurazí, zkuste jí na stůl dát deodorant s jemným vzkazem typu "Tahle vůně by se ti mohla líbit, nikdo z nás ji nevyužije".

Když to nezabere, zkuste přejít k trošku drsnější verzi, vše ale opět v rámci slušnosti. Nikdy neukazujte nebo nejmenujte přímo onoho člověka, věta "Někdo tu nelibě voní, doufám, že to nejsem já" může někdy stačit.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuální trapasy, kterých se raději vyvarujte

Seznam sexuálních trapasů, kterým bychom se rádi vyhnuli, může být zdánlivě nekonečný. Každý jsme jiný, a tak i každý bereme jinak trapasy. Nad čím se jeden...

Nejhorší trapasy v líčení pro 21. století

Fleky od make-upu na bradě, černé odrosty peroxidových blondýn a nepřirozeně vyplněné rty, to vše jsou jedny z největších estetických prohřešků při zkrášlování...

Výběr článků

Načítám