Hlavní obsah

Závislost na sexu je již oficiální psychiatrickou diagnózou

Los Angels

Hypersexuální porucha neboli závislost na sexuálním uspokojování je oficiální chorobou. Podle kalifornských psychiatrů tato porucha může zničit člověku kariéru, vztahy či způsobit dokonce zdravotní potíže, a proto ji nelze z odborného hlediska dlouhodobě přehlížet.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se závislostí na sexu mohou být velmi promiskuitní.

Článek

Hypersexuální poruchou je takové chování, které člověk nemůže ovládat a které ho nutí se ukájet na úkor jiných pro život důležitých činností.

Kalifornští psychologové tvrdí, že mezi symptomy patří neustálé sexuální fantazie, touhy a chování, které trvají více než šest měsíců a nejsou vyvolány žádnými zdravotními potížemi či užíváním léků a drog. Osoby závislé na sexu navíc také trpí často depresemi a sexem se snaží zvládat nadměrný stres.

„Kritéria hypersexuální poruchy, která jsme navrhli a nyní testovali, umožní vědcům a klinickým pracovníkům studovat, léčit a vyvíjet preventivní opatření pro jedince ohrožené rozvojem hypersexuálního chování. Jako u mnoha jiných poruch mentálního zdraví, musíme mít důkazy o osobním trápení způsobeným sexuálním chováním, které narušuje vztahy, práci a jiné důležité aspekty života,“ tvrdí profesorka Rory Reidová z University of California v Los Angeles.

Hypersexuální porucha se může projevovat v mnoha formách. Například mnohokrát denně masturbuje a dává ukájení přednost před důležitými činnostmi, sleduje denně mnoho hodin pornografii či si platí za sex s prostitutkami apod.

Reklama

Související témata:

Související články

První pomoc patologickým hráčům

S patologickým hráčstvím se v současné době u nás potýká téměř 100 000 lidí. Gambling způsobuje lidem komplikace jak v oblasti pracovní a materiální, tak...

Výběr článků

Načítám