Hlavní obsah

S výběrem partnera mohou pomoci odborníci

Právo, Věra Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkat partnera na celý život a prožít romantickou lásku – o tom sníme všichni. Podaří se to však jen málokomu. Může pomoci, pokud si s výběrem partnera necháme poradit. Způsobů se nabízí několik. Ti, co to udělali, jsou ve vztazích o poznání spokojenější.

Foto: Profimedia.cz

Cítit přitažlivost vůči opačnému pohlaví hned při prvním setkání není zas tak nic neobvyklého, dá se ale ve stejném případě hovořit i o lásce?

Článek

Hana Králová z Ostravy patří k ženám žijícím ve šťastném partnerském vztahu. Už před lety vzala totiž při výběru partnera rozum do hrsti a více než na emoční vzplanutí dala na radu specialistů. „Věděla jsem, že opakovat chyby z předešlých vztahů nesmím, ale také jsem tušila, že pokud výběr partnera bude jen na mně, můžu udělat stejný přehmat. Proto jsem si raději nechala poradit od psycholožky, ale také astroložky, numeroložky a kartářky.“ S výběrem nového partnera si dala práci a čas ukázal, že udělala dobře.

„Je to důkaz o uvědomění si vlastní zodpovědnosti,“ říká na to psycholožka Lenka Čadová z Prahy a poukazuje přitom na fakt, že v dnešní době se rozpadá více než polovina manželství. A v těch případech, kdy spolu dva lidé zůstanou, to je většinou spíše ze zvyku. Statistiky tedy potvrzují, že až tak šťastnou ruku při výběru partnera nemáme, ačkoliv si v dnešní době své protějšky vybíráme svobodně a řídíme se především city a vzájemnou přitažlivostí. Psychologové a další terapeuti proto volají po tom, abychom do rozhodování zapojili i rozum.

Foto: Petr Horník , Právo

Psycholožka Lenka Čadová ve své praxi v centru Prahy používá tvz. HRV biofeedback.

„Když je lidem kolem dvaceti let, jsou zamilovaní a chtějí zkusit s někým žít, je to v pořádku, ale s přibývajícími roky je dobré tolik nespěchat. Ve středním věku, kdy za sebou většinou už mají několik nevydařených vztahů a hledají nový, doporučuju prozkoumat kvalitu vztahu důkladněji,“ dodává psycholožka.

Zkouška ohněm

„Matka mi kladla na srdce, abych si kluka před životním rozhodnutím nejdřív otestovala. Říkala, že ještě předtím, než jí ho přivedu domů, s ním mám jet na týden na hory,“ svěřila mi Daniela. Takovou radu považuje Lenka Čadová, která se mimo jiné zabývá i pomocí při partnerských krizích, za velmi moudrou a jednoznačně přínosnou.

„Když muž a žena navážou vztah, jeden druhému o sobě dává základní informace – kolik mu je let, jakými životními zkušenostmi již prošel atd. Kromě toho je ale důležité sledovat i mnoho dalších věcí včetně toho, jaké měl dětství.“

Charakterové rysy se však podle psycholožky vždy ukážou až v situacích, které jsou lehce zátěžové, například právě při pobytu na horách, kdy nastupuje zcela jiný režim. Stěžejní je podle ní sledovat, jak partner zvládá zvýšenou fyzickou námahu, jak reaguje na prohry, jak řeší konflikty, jaký má vztah k dětem, jak se chová ve stresu a také jaké jsou jeho sociální vazby – to znamená, kdo jsou jeho přátelé atp.

Partnerství vyžaduje práci

Ani tím to však nekončí. Neméně důležitá je totiž jeho životní filozofie čili představa o tom, kam v životě směřuje a čeho chce dosáhnout. Potvrzují to i slova nedávno rozvedené čtyřicetileté Veroniky. „Vzali jsme se z lásky a řadu let měli krásné manželství, jenže po letech se ukázalo, že každý z nás chce v životě dosáhnout něčeho jiného, a proto má i jiné priority.“

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejlepší důvody pro svatbu patří samozřejmě láska a pocit, že chcete strávit život po boku svého milého a těšíte se na to.

Podle psycholožky k podobnému rozdělení životních cest dochází u partnerů i po několikaletém láskyplném soužití poměrně často. Osudové vztahy existují, ale neznamená to, že spolu lidé zůstanou po celý život. Vztah může být osudový v tom, že nás něco naučil, něco jsme v něm pochopili a poznali. Partnerství však vyžaduje práci. Uzavřením manželství nic nekončí, ale naopak teprve začíná.

Dále psycholožka upozorňuje i na to, že každý z nás má minimálně dvě tváře – jednu dává na odiv před svým okolím, protože chce, aby ho druzí určitým způsobem vnímali, zatímco druhou projevuje pouze v soukromí mezi nejbližšími, případně o samotě.

„Lidé také mnoho věcí nevědí ani sami o sobě. Například běžně tvrdí, že nesnesou pohled na krev, ale když jsou pak svědky autonehody, zafungují naprosto perfektně a zraněnému okamžitě pomůžou,“ uvádí Lenka Čadová příklad ze své praxe.

Dřív než druhého změň sám sebe

Obecně se traduje, že člověka změnit nelze, ale psychologové připouštějí, že změna možná je. Nemůže však být výsledkem působení druhých, vždy musí jít o vlastní motivaci. Potenciál ke změně máme všichni, uspěje však pouze ten, kdo má silnou motivaci. V dnešní technické době nám mohou k vnitřnímu uvolnění a změně pomoci i přístroje, jako je např. neurofeedback nebo HRV biofeedback.

Představují nové, alternativní přístupy, které dokážou pozitivně ovlivňovat lidskou psychiku bez vedlejších účinků, a proto se mj. používají i k léčbě depresí. Patří však pouze do rukou zkušených psychoterapeutů, kteří je používají jako součást terapie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

„S jejich pomocí dochází k pozitivní změně v životě velmi rychle,“ vysvětluje Lenka Čadová. „Už v devadesátých letech 20. století vědci potvrdili, že naše velicí centrum není mozek, ale srdce. Vytváří velké rezonanční pole, které k nám přivádí to, co vysíláme. Nejdůležitější je tedy změna našeho emočního nastavení a za to jsme plně zodpovědní. Když lidé začnou vyzařovat jinou energii, může se chování jejich partnera změnit, anebo jim přijde do cesty jiný partner, který s nimi rezonuje lépe.

Vždy to však přináší vyšší kvalitu. Když totiž do okolí vysíláme, že jsme nespokojeni a partner nás využívá, můžeme si být jistí, že tomu tak bude i ve skutečnosti. Jakmile však začneme rezonovat s pocitem ‚jsem partnerem hýčkána‘, stvoříme si realitu zcela jinou.“

Když promluví čísla

Numeroložka Šárka Sehnalová Kalábová jde při rozboru vhodnosti partnerů ještě dál. Tvrdí, že to, jestli jsme si vybrali správně, pozná při srovnání dat narození na první pohled. Když mají lidé čísla z data narození shodná, zpravidla si velmi rozumí.

Riziko tkví v tom, že se po určité době začnou nudit. Jsou-li čísla rozdílná, doplňují se více, ale bývá to náročné. Zvládnout takový vztah je velká výzva, ale zároveň také inspirace.“ I když si to podle numeroložky nepřipouštíme, k žádnému našemu životnímu setkání, ať už partnerskému, přátelskému, nebo pracovnímu, které není pouze letmé, nedochází náhodně. Náš život probíhá v cyklech, v nichž nabýváme určitého poznání a podvědomě hledáme lidi, kteří nám s ním pomohou. Mohou to dělat třeba tak, že nás budou pěkně „vytáčet“. Tím většinou pochopíme nejvíc.

Foto: Profimedia.cz

„Je nesmyslné litovat, že jsme potkali své bývalé partnery, s nimiž jsme se rozešli, a myslet si, že s jinými by nám bylo lépe. Všechna naše setkání, z nichž se vyvíjejí vztahy, vznikají z jasných důvodů. Numerologie podobně jako astrologie zkoumá, proč se ti dva setkali, co je bude spojovat, čili co mají společného, ale také to, co mají rozdílného, a co tedy budou muset překonávat.“

Hvězdné naděje vztah nezajistily

Mnozí se už tradičně obracejí s prosbou o radu také k astrologům, kteří každému na přání vypracují tzv. partnerský srovnávací horoskop. Ukáže, v jakých oblastech si lidé budou rozumět a kde to může skřípat. Zásadní roli hraje porovnání postavení planet a jejich aspektů, ale důležitá je i živlová podstata čili sledování toho, zda u daného jedince převažuje podle planet zastoupených v jednotlivých znameních spíše živel země, ohně, vzduchu nebo vody, což se mimo jiné odráží v temperamentu.

I tyto informace je ale dobré brát s rezervou, jak se například přesvědčila rozvedená Adéla.

„Mars vašeho přítele je v přesné konjunkci s vaší Venuší, takže mezi vámi funguje silný citový magnet a také to vypovídá o uspokojivém a harmonickém sexuálním vztahu. Tento aspekt je jeden ze základních atributů pro šťastný vztah a berte jej jako velký dar, protože málokdo pozná v životě takový zázrak sblížení dvou lidí. Vaše Luna je blízko jeho měsíčního vzestupného uzlu a ascendentu, tudíž jste jeho osud,“ ujišťovala ji před několika lety pražská astroložka Zoša Kinkorová.

Přestože hvězdy dávaly v tomto případě velkou naději na uspokojivý vztah, Adéla se se svým partnerem po čase rozešla. Ani jeden z nich totiž slibnou šanci neproměnil. Astroložka jejich rozchodu nemohla uvěřit. Říká se, že za rozchod vždy můžou oba. To samé platí i tehdy, panuje-li ve vztahu dvou lidí po dlouhá léta láska.

Foto: , Profimedia.cz

Pachem lze rozeznat partnerův strach, radost či sexuální vzrušení.

Výstupy astrologie a numerologie kombinuje i nový druh tzv. numerologickoastrologické seznamky, díky níž se už na první schůzce sejdou lidé s předpokladem vzájemného porozumění.

Existuje náhoda?

„Jakákoliv jiná seznamka je výstřelem naslepo,“ říká Tea Heřmánková, která vytvořila unikátní počítačový systém. „Když jsme mladí, žijeme bohatým společenským životem a máme selský rozum i dobrou intuici, není pomoc hvězd potřeba, protože si partnera vybereme sami, ale pokud jsme již starší a máme méně možností k seznámení, numerologicko-astrologická seznamka nám ušetří mnoho času,“ míní.

Foto: Natálie Keilová

Tea Heřmánková, která dala vzniknout astrologickonumerologické seznamce je přesvědčena že ve spokojeném vztahu na sobě musí každý pracovat.

Jako vysokoškolsky vzdělaná ekonomka měla kladný vztah k výpočtům a číslům odjakživa a hodně se v astrologii a v numerologii vzdělávala i během svého pobytu v USA, kde pracovala na burze. Po návratu se rozhodla sestavit unikátní program, který partnerský soulad vyhodnocuje z pozice západní i východní astrologie, numerologie, tarotových bran atd. Do systému se může přihlásit kdokoliv na www.nahodaneexistuje.cz, vstupní poplatek v této chvíli činí 600 korun.

„Náhoda totiž opravdu neexistuje a přesvědčit se o tom může každý. Už teď máme mnoho dvojic, kterým se tato metoda osvědčila, důkazem je i moje vlastní zkušenost a poznatky mých přátel. Analýze lze podrobit nejen vztahy partnerské, ale také pracovní, rodinné, přátelské atd.“

Tea Heřmánková postupovala při seznámení se svým současným partnerem obezřetně. Data přinášející nejvyšší předpoklady pro vzájemné porozumění si spočítala s předstihem a sešla se jen s těmi muži, kteří se k ní podle vytvořené metody hodili nejvíc.

Lze však zaručit, že nás partner, kterého určí počítačový program, bude přitahovat i fyzicky? „V devadesáti procentech se shoduje i chemie. Ještě tu je ale důležité něco dalšího. Kdo chce mít kvalitní vztah, měl by také pracovat sám na sobě.

Metod se dnes nabízí mnoho.“ Tea Heřmánková doporučuje zejména ajurvédskou techniku proti stresu, jejímž praktikováním dochází ke změně v našich energiích, a vhodný partner se tak v pravou chvíli objeví. „Kdo chce mít kvalitní vztah, musí pro to něco udělat. Svádět na ostatní, že se to nedaří, je známkou nedospělosti. Život je o stálém růstu a ten, kdo nejde nahoru, jde automaticky dolů.“

Mějte rádi druhé takové, jací jsou

Podle psycholožky Lenky Čadové jde však v každém vztahu především o toleranci. „Většina lidí spolu při dobré vůli vyjde. Vztah však může fungovat jen tehdy, pokud nebudeme chtít toho druhého předělávat. Zároveň nikdo nesmí trpět. Ve zdravém vztahu se oba partneři musejí cítit dobře a bezpečně.“

Foto: Profimedia.cz

Uveďme příklad: I když podle dostupných metod jsou předpoklady pro společné soužití výborné a žena i muž mají hodně společného, pro netolerantnost se mohou rozejít velmi brzy. Hlavní roli totiž nakonec vždy sehraje svobodná lidská vůle čili to, jak se zachováme. Pokud od druhého budeme vyžadovat něco, čeho není schopen, vztah se rozpadne. Když předpoklady pro společné soužití budou naopak průměrné, ale naše vzájemná láska a tolerance bude velká, vydrží dlouhá léta. Právě z toho důvodu neexistuje recept na šťastné manželství.

„Na začátku je vždycky zamilovanost. Když pomine a dojde k prvním rozepřím, lidé se hned rozcházejí nebo rozvádějí. Znamená to, že ve zkoušce neobstáli, a tak ji s dalším partnerem nejspíš prožijí znovu. Dokud příčinu nenajdeme u sebe, naši partneři si budou podobní jako vejce vejci. Proto je ze všeho nejdůležitější vyznat se sám v sobě,“ uzavírá psycholožka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám