Hlavní obsah

Cena za emancipaci aneb Kdo bude platit za večeři či taxík

Novinky, bok

Byly doby, kdy ženy neměly stejná práva a možnosti jako muži. Ty časy jsou už naštěstí dávno pryč, nabízí se říct. Je ale opravdu současná rovnoprávnost pro ženy tak výhodná? V mnoha ohledech možná ano, má to ale i své stinné stránky.

Kdo má platit večeři na prvním rande?Video: Novinky

 
Článek

Jedno je každopádně viditelné. Klasické rytířství známé ze starých filmů se nezadržitelně vytrácí, a to především kvůli sociálním, finančním i pracovním tlakům na muže. Stále méně se tak stává, že jsou pánové ochotni držet se starých tradic.

Ženy se stále častěji prosazují i na dříve typicky mužských postech, finanční rozdíly se mnohde vyrovnávají, rovnoprávnost začíná vládnout i ve vztahu. Není se tak čemu divit, když současný muž požádá moderně založenou ženu, aby se zčásti podílela třeba i na placení společné večeře.

Podle výsledků britského průzkumu, které citoval server Daily Mail, více než polovina mužů (51 %) v současnosti žádá ženu o příspěvek na zaplacení večeře na prvním rande. Pravé džentlmeny ale i tak stále ještě najdete. Celá třetina dotázaných respondentů uvedla, že stále sami platí účet za společnou večeři, i když na tom nejsou finančně zrovna nejlépe.

Foto: Profimedia.cz

Placení rodinných účtů už také není pouze mužskou záležitostí. V rámci rovnoprávnosti se mají podílet i ženy.

Jeden z pěti respondentů pak přiznal, že mu stačí částečné finanční přispění od partnerky, za celý večer ale rozhodně sami platit nechtějí. Pět procent mužů by pak rádo situaci zcela obrátilo, aby se celkově podílela finančně žena na hrazení výdajů. Hlavním problémem, kvůli kterému tak uvedení respondenti reagovali (přestože se cítí za svůj požadavek hloupě), jsou stále se zvyšující finanční nároky ze strany společnosti.

"Sociální etiketa dlouhá léta diktovala, aby muži (nejen) na první schůzce platili za pití, jídlo či odvoz taxíkem, to už ale v mnoha případech neplatí. Byť je to poněkud neromantické, výzkum jasně ukázal, že stále více mužů nemá dostatek financí na to chovat se za každé situace galantně," uvedl mluvčí společnosti FridayFriday, která průzkum zadala.

"I bez ohledu na stále se zvyšující životní náklady zde ale stále existuje skupina mužů, která bude ochotna na první schůzce udělat ten nejlepší dojem. I za cenu našetření si dostatečného množství financí," uzavírá optimisticky mluvčí.

Dopad rovnoprávnosti v Česku 

Snaha o rovnoprávnost mezi pohlavími se dá vysledovat i v České republice. Nejnověji se jedná o životní pojištění. Ještě do letošního prosince platí pro ženy nižší sazba pojistného, protože podle statistik se ženy dožívají vyššího věku a vykonávají méně riziková povolání, což už ale tak moc neplatí.

Od prosince proto budou pro ženy a muže platit stejné podmínky, což ve výsledku znamená pro něžnější pohlaví jediné - citelné zvýšení výdajů na pojištění. V tomto případě tedy rovnoprávnost ženám mnoho výhod nepřinese.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak být dobrou manažerkou ve své domácnosti

Vzájemná komunikace zásadně ovlivňuje naše vztahy. Nevhodně zvolená slova mohou komunikaci úplně zablokovat, naopak obyčejný úsměv nebo pohlazení mohou...

Výběr článků

Načítám