Hlavní obsah

Češi za život vystřídají deset partnerek, Češky pět partnerů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi vystřídají za život až deset partnerek, české ženy pět partnerů. Vyplynulo to ze čtyř rozsáhlých výzkumů sexuálního chování, které byly uskutečněny od roku 1993 do současnosti, a to vždy na vzorku dvou tisíc osob starších patnácti let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„To jen ukazuje, že Češi patří k promiskuitním národům,“ sdělil včera Petr Weiss, spoluautor všech výzkumů, ze Sexuologického ústavu v Praze. Upozornil, že obecně ale platí, že obě pohlaví v tomto „trochu lžou“.

Muži podle něj mají tendenci počet partnerek nadhodnocovat v domnění, že tím se domohou většího obdivu, a ženy zase počet partnerů podhodnocují, protože stoupající počet by na ně „vrhal nedobré světlo“.

V dnešní době není v populaci neobvyklý ani sex s náhodnými partnery.

Tuto zkušenost uvádí 66 procent mužů. Přes 40 procent z nich mělo pohlavní styk s více než čtyřmi náhodnými ženami. Sex s neznámým mužem přiznává téměř 40 procent žen. To samozřejmě souvisí i s nevěrou.

„Zatímco v roce 1998 nevěru přiznala téměř polovina vdaných žen a dokonce dvě třetiny ženatých mužů, nyní se k ní přiznává už jen 34 procent žen a 55 procent mužů,“ uvedl Weiss.

První soulož prožívají mladí lidé v ČR v průměru kolem 18 let. I přes tento průměr osm procent dívek a 12 procent chlapců přiznalo první soulož před patnáctým rokem věku.

„V devatenácti a více letech svého života se poprvé milovalo 29 procent mužů a 33,5 procenta žen. To vyvrací mýty o tom, že Češi se vrhají do sexuálního života ještě před tím, než jsou plnoletí,“ sdělil Weiss.

Zarážející ale je, že za posledních dvacet let se snížil počet párů, které používají prezervativ. „Používání kondomu je nedostatečné, ale souvisí to i s rozvojem antikoncepce žen,“ dodal.

Onkogynekoložka Marie Bendová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze soudí, že vzhledem k relativně vysoké promiskuitě a opomíjení kondomu hrozí zvýšené riziko pohlavních chorob.

Podle ní by na to měli myslet zejména rodiče dívek, kteří mají v úmyslu chránit svoji dceru proti rakovině děložního čípku. Zdravotní pojišťovny hradí očkování od letošního dubna třináctiletým dívkám. Mimo tento věk si zájemkyně hradí očkování samy a stojí zhruba deset tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám