Hlavní obsah

Při polibku otočí dvě třetiny lidí hlavu vpravo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Snad každý ví, že při polibku je zapotřebí natočit hlavu na stranu - ale na kterou? Seriózní studie, kterou dnes publikuje vědecký časopis Nature, ukazuje, že se dvě třetiny lidí při líbání otáčejí na pravou stranu.

Článek

Tým z fakulty psychologie univerzity v německé Bochumi studoval, jak se lidé líbají na letištích, na nádražích, na parkovištích či na plážích, a to nejen v Německu, ale i ve Spojených státech a v Turecku. Měřítka byla velmi přísná: obě osoby musely stát proti sobě tváří v tvář a nesměly mít v rukou žádný předmět, který by mohl ovlivnit jejich chování. Ze 124 vybraných dvojic otočilo 80 osob hlavu doprava a 44 doleva.

Tato asymetrie v chování má původ v prvních dnech života člověka, tvrdí badatelé. V posledních týdnech těhotenství a pak v prvních šesti měsících po narození otáčí dítě hlavičku mnohem častěji doprava než doleva. Tato asymetrie ovlivňuje mnoho prvků chování a vnímání, které přetrvávají do dospělého věku, uvádí se ve studii.

Reklama

Související témata:

Související články

Bonboniéra je ideálním dárkem

"Čokoládu si furt jen brát, u kamen si svý nohy hřát..." zpívá zasněně Líza Doolitlová a přiznejme si, je to později právě čokoládový bonbón, který...

Deník těhotného muže: O taťkovi

Také máte někdy pocit, že ještě včera jste zkoušeli první cigaretu za transformátorovnou a dnes vám patnáctiletí vykají ve výtahu a přidržují dveře?...

Výběr článků

Načítám