Hlavní obsah

Radim Uzel: Ekonomické a sexuální dopady obezity

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které si snaží udržet štíhlou linii, se zajímají o nové a nové recepty, které využívají potraviny se sníženým obsahem tuku, cukru a živočišných bílkovin. Móda vychrtlosti má i svou odvrácenou stranu. Tím nemyslím jen nárůst anorexie. Myslím tím také kolapsy vyhladovělých modelek na předváděcím pódiu. Jako by zapomněly na starou moudrost: chloubou každé ženy jsou OTP (ozdobné tukové polštáře). I tady platí, že všeho moc škodí.

Foto: Profimedia.cz

Hodně baculaté ženy jsou ochotnější k různým intimním experimentům.

Článek

Půvabná ótépéčka, která se začnou zvětšovat, mohou ženu změnit v Odpornou Tlustou Peřinu. Každý váhový extrém má přitom neblahý vliv na reprodukční kondici žen. Obtížně otěhotní extrémně hubená stejně jako ta nadměrně obézní.

V poslední době se vyrojily výzkumné práce, které se zabývají vztahem nadměrné váhy a sexuálního života. Tlusté dívky snadno navazují přechodné sexuální známosti. Obtížně však dosáhnou trvalého vztahu. Ekonom a publicista Lukáš Kovanda zjistil při studiu zahraničních prací další zajímavý fakt: u průměrně vysoké dívky klesá šance na získání vážné známosti o šest procent s přibráním každých tří kil.

Varovný pokles možnosti vybudovat trvalý vztah se netýká náhodných známostí a přechodných sexuálních kontaktů. Tady mohou tlusté dívky nečekaně vítězit nad svými tělesně atraktivními vrstevnicemi. V takovém vztahu jde společenská reputace stranou. Hodně baculaté ženy jsou ochotnější k různým intimním experimentům v porovnání se štíhlými krasavicemi. Včetně rizikových sexuálních aktivit. Možnost trvalého vztahu oželí. Partner jim dává přednost proto, že si to s nimi víc užije.

Francouzští ekonomové zjistili, že za tři až čtyři roky po ovdovění nebo rozvodu jsou ženy šťastnější než v dobách, kdy ještě žily po boku manžela.

Celospolečenský tlak proti obezitě však vyvolává jeden vážný problém. Ženy s nadváhou bývají v životě nespokojené. Tuto životní nelibost lze srovnat s poklesem nálady při ekonomickém nedostatku. Ztloustnutí tak můžeme přirovnat ke snížení finančního příjmu. Kovanda spočítal zajímavou věc. Pokud bezdětná Češka, která má průměrnou výšku a váží 70 kg, přibere dalších osm kilo, musí se její průměrný měsíční příjem zvýšit nejméně o 18 tisíc korun. Jen tak dosáhne původní životní spokojenosti.

Pocit životního blaha však závisí na mnoha dalších okolnostech. Třeba ztráta manžela, ať už kvůli rozvodu nebo úmrtí, dovede ženu dlouhodobě vykolejit. I tady však platí další stará moudrost: čas rány hojí. Francouzští ekonomové A. Clark a Y. Georgellis nedávno zjistili, že za tři až čtyři roky po ovdovění nebo po rozvodu jsou ženy nakonec šťastnější než v dobách, kdy ještě žily po boku manžela. Vzhledem k tomu, že v České republice připadá na jednoho vdovce sedm vdov, je to celkem optimistická zpráva.

Zatímco se ztrátou manžela se poměrně snadno vyrovnají, s obezitou je to horší. Tady jejich nespokojenost trvá. Bude to možná tím, že za ztrátu manžela většinou nemohou, pokud ho samy neutrápily nebo nezahubily. Nadbytečné kilogramy si však většinou vyčítají. Jejich příčinou bývá obvykle jejich nezdrženlivost a požitkářství.

Nejspokojenější bude tedy štíhlá a bohatá vdova tři až čtyři roky po úmrtí manžela, případně žena po rozvodu. Takže vůbec nemusí být špatné, když tyto dámy vytvoří početnou součást naší populace.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Tajemství ženských afrodiziak

Nedávno se mne na jedné besedě posluchači ptali na „ženskou viagru“. V novinách se totiž objevil článek o jakémsi novém prostředku, který dokáže z každé ledové...

Výběr článků

Načítám