Hlavní obsah

Vysocí muži jsou atraktivnější, nepřipomínají shrbené opice

– Salt Lake City

Když stojí člověk rovně na zadních nohou, má lepší pozici pro souboj a dokáže udeřit shora tvrději svého soupeře. Postoj na zadních se vzpřímenými zády se proto stal během evoluce výhodnější. A to také vysvětluje, proč ženy dávají přednost vysokým a rovně stojícím mužům. Vnímají je jako lepší ochránce rodiny a zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký muž je prý především symbolem bojovníka

Článek

Přitom dosud se vědci domnívali, že vysocí muži jsou atraktivní pouze proto, že výška je znakem lepších genů a že mohou tedy předat potomkům lepší dědičnou informaci potřebnou pro přežití. Jenže profesor David Carrier z University of Utah to zpochybňuje.

Tedy vysocí muži jsou skutečně atraktivnější a mají lepší geny, ale to samo o sobě nestačí, protože pokud by byla výška sama o sobě znakem dobrých genů, dávali by i muži přednost vysokým ženám. Vysoký muž je ale především symbolem bojovníka, který jako rovně stojící přemůže „primitivnější“ shrbené předky, ochrání lépe rodinu a zajistí jí lépe obživu.

„Z perspektivy teorie pohlavního výběru jsou ženy přitahovány mocnými a silnými muži, ne protože je mocní a silní muži mohou zbít, ale protože mocní a silní muži mohou ochránit je i jejich potomky před jinými muži. Ve světě automatických střelných zbraní je mužská síla málo relevantní při souboji. Ale tyto zbraně jsou tu jen asi patnáct generací, takže bychom neměli být překvapení tím, že i moderní ženy stále přitahují fyzické znaky, které předpovídají to, jak by byli jejich muži úspěšní v boji,“ vysvětluje profesor Carrier.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč si ženy častěji vybírají vyšší muže

Podle čeho si vybíráte partnera? Je pro vás v první řadě důležitý vzhled, nebo spíše hodnotíte "duchovní" stránku? Ať je to tak či tak, každý má svá vlastní...

Výběr článků

Načítám