Hlavní obsah

Jak se vypořádat s rozchodem a jít dál

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchod je sám o sobě velmi bolestný, nemá proto cenu si ho ještě ztěžovat nerozumným chováním, které jen prodlužuje utrpení. Existují samozřejmě obecně známé rady, jako je neprosit a jinak se nevnucovat, netvrdit, že jste těhotná a nevyhrožovat sebevraždou. My vám poradíme ty méně známé rady, abyste opět získala svůj klid, duševní pohodu a mohla jít dál.

Foto: Profimedia.cz

Rozchod je vždy bolestný.

Článek

Pozor na nejlepší kamarádku

První, co vás po rozchodu napadne, je zajít za kamarádkou a vyplakat se jí na rameni, raději si to ale rozmyslete. Přítelkyně totiž většinou nehrají na tvrdou lásku a spíše říkají: „Tak mu zavolej, jestli to potřebuješ,“ případně, „třeba se k tobě ještě vrátí.“ Takové řeči jsou to nejhorší, co můžete slyšet. Sice se vám možná na chvilku uleví, ale z dlouhodobého hlediska vám planá naděje uškodí.

Naopak kamarádka, u které jste si jista upřímností, i když vám to není zrovna po srsti, je ta pravá. Poradí, vyslechne a třeba vás vezme i někam do společnosti na odreagování.

Nechoďte za ním

Samozřejmě, že chcete zpátky váš oblíbený svetr a hrníček s Rákosníčkem, ale nejlepší je nechat to na později. Není nic horšího, než si přijít k partnerovi pro věci a u toho se ještě třeba pohádat. Situace je totiž pořád napjatá, oba jste naštvaní a smutní a expřítel vás určitě bude sledovat orlím zrakem, abyste si odnesla skutečně jen to, co je vaše.

Některé ženy dokonce hledají nejrůznější záminky, aby se dostaly do bytu bývalého. Může to být cokoliv, od nedojedeného jogurtu po gumičku do vlasů. Doufají tak, že se jim nějakým způsobem podaří získat ho zpátky, jenže takhle to nefunguje.

Nejlepší je nechat to na dobu, až se přes rozchod alespoň trochu přenesete. Pak bude na návrat pro věci času dost a ještě si můžete pořádně připravit jednu poslední věc, kterou mu chcete vytmavit. Jestliže to ale chcete mít rychle za sebou, a máte klíče od jeho bytu, tak se nabízí ještě jedna varianta. Počkat si, až bude v práci (v hospodě, kdekoliv), naběhnout do bytu s kufry a posbírat vše, co ještě chcete.

Vyhněte se starým expartnerům

Je vám smutno, cítíte se bezmocná a především osamocená a hrozně byste se chtěla k někomu přitulit - starého expřítele ale vynechejte. Potřebujete se posunout kupředu a ne se vrátit ještě víc zpátky, než jste byla.

Je sice pravda, že čerstvý ex Honza nestojí za nic, ale to neznamená, že hned poběžíte za starým ex Martinem, který sice také nestojí za nic, ale už je to dávno. Je sice velmi lákavé, hledat spřízněnou duši v někom, koho dobře znáte, jenže vás to jen vtáhne zpátky a udělá vám to v hlavě ještě větší guláš, než máte. Další důvody, proč nechat svého bývalého na pokoji, najdete zde.

Večer si vypněte telefon

Tato praktika by měla být povinná pro všechny lidi po rozchodu, zejména pokud se rozhodnete utopit žal ve sklence vína. Ráno by vás totiž mohlo potkat nemilé překvapení v podobě ne zrovna slušných odchozích hovorů a SMS.

Přestaňte být přáteli na sociálních sítích

Už tak bolestivému rozchodu ještě přitěžují sociální sítě. Vidět všechno co dělá, s kým je a kde je, není nejlepší způsob, jak jít dál a překonat složité období. Docela dobře by se také mohlo stát, že prosedíte u počítače celé dny a budete sledovat jeho život, místo abyste žila ten svůj. Aby žena tohle ustála, tak musí být podle serveru YourTango velmi silná. Proto je lepší moc o tom nepřemýšlet a při první příležitosti ho vyhodit z přátel. Proč by vás mělo zajímat, co dělá a s kým se schází? Stejně tak není jemu nic do toho, co děláte vy. Rozešli jste se a tím vaše společná cesta končí.

Nemyslete si, že vaše stránka na sociální síti ho přesvědčí, aby se vrátil

Skutečný příběh: Dívka si našla hned po rozchodu přítele, ale jen proto, aby bývalý začal žárlit. Změnila si na sociální síti status, fotografie a zaplnila vzkazy láskyplnými vyznáními. Všichni její přátelé si mysleli, jak (děsivě) geniální je. Ale co na to její bývalý? Nic. Nikdy se to nedozvěděl, protože se držel předchozího bodu a smazal ji z přátel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám