Hlavní obsah

Skrytá tajemství dokonalého vztahu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít vhodného partnera pro život nebývá jednoduché. A udržet si ho, aby vztah klapal po všech stránkách, bývá ještě těžší. Byť se to může zdát zpočátku jako nelehký úkol, existují vědecky prověřená (a mnohdy i vtipná) řešení, jak si skvělý vztah zachovat.

Jak poznat dokonalý vztah

 
Článek

V každém vztahu se po čase objeví menší či větší trhlinky, které nemusejí nic znamenat, na druhou stranu mohou být ale první kapkou v budoucím moři problémů, mezi které často patří stereotyp nebo nuda, uvedl server Women´s Health.

Pokud už se ve vašem vztahu nějaké ty problémy objevily, nebo se chcete jen inspirovat do budoucna, podívejte se s námi na některé vědecky prověřené rady či triky, jak si co nejlépe udržet, případně osvěžit vztah.

Chovejte se tak, jako byste se právě seznámili

Komunikace je základem každého vztahu. Zpočátku je logické, že chceme svého partnera co nejvíce poznat, a proto se ho ptáme na spoustu věcí, zjišťujeme, co se mu líbí. Po měsících či letech strávených spolu už o tom druhém leccos víme, a tak je logické, že občas jednoduše "není o čem mluvit".

To je ale chyba. Kde začne váznout komunikace, nastává prostor pro tajemství, v horším případě pro nevěru. Ať už jste spolu šest měsíců nebo šest let, zkuste se občas bavit tak, jako byste se nedávno poznali. Rozeberte spolu, jaké seriály a proč se vám líbí, nebo co by partner dělal, kdyby vyhrál v loterii, fantazii se meze nekladou. Jen si vzpomeňte na první týdny vašeho vztahu, co všechno (i nedůležitého) vás zajímalo.

"Skrytým nepřítelem řady vztahů je fakt, že se postupem času jeden druhého přestane ptát i na běžné věci, protože si jsou jistí, že odpověď stejně už znají," vysvětluje Terri Orbuchová, autorka knihy 5 Simple Steps to Take Your Marriage from Good to Great (5 kroků, jak z dobrého manželství udělat skvělé). I takové maličkosti, jako je hovor o něčem mimo běžnou realitu života, dokážou ve vztahu zázraky.

Pozor na přemíru romantických filmů či telenovel 

Není žena, která by někdy neviděla nějakou romantickou telenovelu, nebo alespoň romantickou komedii, kde se hlavní hrdinové po strastiplných nástrahách najdou a už se neopustí. Ve filmu je to možná nádhera, ale pozor na přenášení ideálů z filmu do reálného života. Nadmíra "romantického" žánru totiž u řady žen může vést k přemíře očekávání od "reálného" partnera, což ale bohužel v řadě případů končí velkým zklamáním.

Pro občasné útěky od reality a odpočinek od běžných starostí jsou uvedené tematické filmy neškodné, pozor ale na "zatahování" nereálných potřeb do reálného života.

Kráska a zvíře

Jedním z tajemství spokojeného dlouhodobého vztahu je podle vědců i situace, když má průměrný muž za partnerku pohlednější krasavici. S uvedeným názorem souhlasí i Benjamin R. Karney, Ph.D., profesor psychologie na University of California v Los Angeles.

"Na tomto tvrzení je rozhodně nějaké to zrnko pravdy. Má-li obyčejný muž vedle sebe pohlednější ženu, dává si více záležet na vztahu a nemá tolik potřebu hledat uspokojení jinde. Pokud je to ale naopak, průměrná žena a pohledný muž, takové vztahy často mívají brzy trhliny," dodává.

I tak je ale hlavní zásluhou spokojeného vztahu vzájemná podpora. A je jedno, jestli jde o zdokonalování postavy, vzdělání nebo koníčky. Čím více vzájemné spokojenosti ve vztahu bude, o to větší šanci má do budoucna.

Aby malé problémy neovládaly celý vztah

Máte-li nějakou roztržku, naučte se ji řešit racionálně, zbytečně nepopichujte. Hlavně nenechte jednotlivé problémy ovlivňovat celý vztah. Máte-li třeba dlouhodobější trable s financemi, i přesto si najděte čas jeden pro druhého a buďte si blízcí - pokud se budete hádat od rána do večera a budete uléhat znesváření až do té doby, dokud se problém nevyřeší, nemuselo by se vám následné "oživování" vztahu už podařit.

Nesnažte se být za každou cenu lepší

Úspěch je v životě jistě důležitý, ale ne za každou cenu. Ve vztahu to platí dvojnásob. Je totiž rozdíl v tom, být přirozeně průbojný a snažit se v kariéře někam dostat, nebo se šplhat nahoru jen pro ten pocit, že jsem lepší než partner (partnerka). V nevyvážené situaci, kdy je jeden z partnerů výrazně úspěšnější v práci než ten druhý, nastane totiž dříve či později stav, kdy to méně úspěšný partner přestane snášet.

Pokuste se proto zůstat vyrovnaní, rozhodně si odpusťte poznámky typu "ty jen sedíš v kanceláři, zatímco já....". Podporujte se navzájem ve svých úspěších a snahách, v malých i velkých.

Milujte se alespoň jednou týdně

Že se s postupem vztahu (u někoho dříve, u jiného později) frekvence milostných hrátek snižují, na tom by nebylo až tak nic tragického. Jde jen o to, jak moc. Odborníci tvrdí, že pro udržení jakési spokojené "roviny" ve vztahu by se měli partneři milovat minimálně jednou týdně. Samozřejmě záleží na konkrétním vztahu, když jsou si bližší, milují se častěji a podle toho, jak chtějí, což je jen ku prospěchu.

"Nejde o sex jako takový, spíš o vzájemnou blízkost, která je základem pro spokojený vztah," uvádí autor studie na dané téma, profesor Andrew J. Oswald.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám