Hlavní obsah

Co musíte vědět, než vstoupíte do manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si vzít svého milého - máte ale vůbec reálnou představu o tom, co všechno to znamená? Vidíte se ve slepé blaženosti, kdy se spolu probouzíte, prožijete romantický den u rybníka plný smíchu a nadšení, užijete si společnou večeři při svíčkách a celý den zakončíte procházkou v aleji? I to je možné. Ale vidíte se také při dohadování nad dřezem plným nádobí, ve sporech o peníze nebo po vyčerpávajícím dnu v zaměstnání? I to je nedílná součást manželství. Proto se dobře zeptejte sama sebe, zda jste opravdu připravená na vzestupy a pády, které tento svazek doprovází.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejlepší důvody pro svatbu patří samozřejmě láska a pocit, že chcete strávit život po boku svého milého a těšíte se na to.

Článek

Je možné, že vás na manželství poněkud děsí fakt, že jich téměř polovina končí rozvodem (v roce 2011 dosáhla rozvodovost podle ČSÚ v ČR 46,2 %), ale to neznamená, že se to stane i vám. Přesto je ve vašem nejlepším zájmu si vše řádně promyslet a dát si na čas.

Hlavně mít dobrý důvod

Existuje mnoho důvodů, proč vstoupit do svazku manželského. Nejčastějšími jsou samozřejmě vznik rodiny a s tím i děti, kterým chcete dát jistotu rodinného zázemí.

Jenže pozor! Argument: tikají mi biologické hodiny, a tak chci svatbu a dítě a je mi prakticky jedno s kým, je špatný. Ještě horší je potajmu vysadit antikoncepci a použít dítě na cestě jako páku pro svatbu. Dnes už se tzv. “musíme se vzít“ naštěstí moc nenosí.

Foto: Profimedia.cz

Je jen na vás, jak se k manželství postavíte a jak ho budete prožívat.

Oblíbeným důvodem je také snaha vylepšit uvadající vztah, jenže takhle to nefunguje. Jestliže spolu chodíte a skřípe to mezi vámi, tak se svatba stane jen jakousi náplastí, která oddálí nevyhnutelné. Pokud si nerozumíte, tak to žádný papír nezmění a ještě vyhodíte kvanta peněz za svatbu.

Špatným důvodem pro vstup do manželství také je, že všechny vaše kamarádky už jsou pod čepcem a mají děti. Můžete se dokonce cítit odstrčená a nechtěná, obzvláště pokud manželské páry tráví více času zase s jinými sezdanými páry.

Mezi nejlepší důvody patří samozřejmě láska a pocit, že chcete strávit život po boku svého vyvoleného a těšíte se na to. Že chcete manžela, který vás podpoří v životních vzestupech i pádech, že život právě s tím jediným si dovedete představit a už jen ta myšlenka vás naplňuje radostí.

Co získáte

Co dává manželství? Když se na tuto otázku podíváme povšechně, tak většina žen vypovídá, že jim manželství dalo děti, zázemí, toleranci, nějaké ty šperky, umění naslouchat, stálého společníka pro volný čas a pár kilo navíc.

Foto: Profimedia.cz

Existuje mnoho důvodů, proč vstoupit do svazku manželského. Nejčastějšími jsou samozřejmě založení rodiny a s tím děti, kterým chcete dát jistotu rodinného zázemí.

Také budete muset častěji přistupovat ke kompromisům, dělit se v rozhodování a budete mít více povinností k rodině - všechno samozřejmě závisí na tom, jak si manželství uspořádáte. Například jestli se budete s manželem dělit o domácí práce, zda chcete dítě a jestli se po mateřské vrátíte do práce. Tohle všechno je potřeba dopředu prodiskutovat, abyste potom nebyla překvapená, když si z vás partner bude chtít udělat služku.

Správný postoj

Možná vás při slově manželství napadají slova jako hádky, trvalý závazek, omezení a ztráta svobody. To ale s manželstvím ani tak nesouvisí. Jestliže máte s přítelem báječný vztah a třeba spolu už i bydlíte, tak proč by to tak nemohlo být i později? Svatba vaše myšlení, ani přístup k tomu druhému nijak nezmění. Je jen na vás, zda budete mít pořád pohodový vztah, nebo jestli, třeba i nevědomky, přijmete roli manželky a manžela a domem budou denně otřásat hádky, píše server Your Tango.

„Mnozí lidé mohou mít zkreslené představy o manželství třeba špatným rodinným zázemím, různými předsudky či špatnou zkušeností od rodičů, a je jedno, zda jde o ženy nebo o muže,“ tvrdí vztahová koučka Amy Schoenová.

Jakmile najdete člověka, o kterém si myslíte, že s ním vydržíte celý život, budete pro něj také ochotna něco obětovat? Například se kvůli němu odstěhovat?

„Znám případy, kdy se potkali dva lidé - muž byl z Washingtonu DC a žena z Bostonu,“ vypráví Schoenová. „Žena se přestěhovala do DC, našla si novou práci a nakonec se vzali - to vše pro svého milého. Na druhou stranu znám podobný případ, kdy muž byl z New Yorku a zamiloval se do ženy z Bostonu. Jenže ani jeden se nebyl ochoten přestěhovat, a tak vztah padl stejně jako vyhlídky na manželství.“

Kompromisů budete muset dělat v manželství celou kupu, zvlášť když plánujete dítě, proto byste s tím měla počítat.

Jste připravená?

Nejdůležitější je důvěra sama v sebe, v to, že jste opravdu připravená. "Když zjistíte, že je pro vás někdo jedinečný, tak to zkrátka víte. Cítíte to,“ tvrdí čtyřicetiletý Stanley, jeden z klientů koučky Schoenové, který se právě oženil. Zkrátka pokud najdete někoho, kdo sdílí vaše hodnoty a životní cíle - pak do sebe vaše životy zapadnou jako kostičky lega.

Někteří lidé prostě vědí, že chtějí být oddáni. Stejně to měl i třicetiletý Oscar, také její klient. "Nikdy jsem o manželství neuvažoval, dokud jsem nepotkal svou ženu. S ní jsem věděl, že ona je pro mě ta pravá partnerka na cestě životem."

Jediný, kdo vám může říct, jestli jste připravená na manželství, jste vy sama. Zvažte všechna pro a proti, osvoboďte se od nesmyslných předsudků, ještě jednou se pořádně zadívejte na svého milého a odpověď se vám nabídne sama.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám