Hlavní obsah

Manželská krize přichází už po třech letech

– Manchester

Stres z hektického životního stylu a náročná péče o děti ohrožují manželství silněji než dříve. Zatímco před dvaceti roky se ještě o první velké manželské krizi hovořilo nejčastěji po sedmi letech od svatby, dnes už většina párů prochází nejtěžší zkouškou po třech letech. A většina párů navíc tuto krizi nepřežívá.

Foto: Profimedia.cz

Nejhorší zátěží pro manžele jsou děti, jejich příchod do vztahu je nejčastější příčinou rozpadu.

Článek

S těmito výsledky – nikoli však jako první – přichází webový portál Netmums s tím, že páry se dnes po třech letech rozvádějí 4,5krát častěji než po sedmi letech manželství. Moderní doba klade větší důraz na kariéru, tomuto tlaku více než dříve podléhají také ženy, takže dvojice pak hůře zvládá rodičovství a závazky vůči rodině.

„Problémem je také fakt, že páry se dnes dávají dohromady mnohem později, ale tráví méně času poznáváním jeden druhého předtím, než si pořídí děti,“ tvrdí autoři studie z Netmums.

Po roce manželství se dnes rozpadá dvanáct procent párů, po dvou a půl letech jednadvacet procent. Jen tři procenta manželství zanikají po sedmi letech od svatby. Nejhorší zátěží pro manžele jsou děti, jejich příchod do vztahu je nejčastější příčinou rozpadu. Jen třetina párů tvrdí, že je dítě přiblížilo protějšku, dvaačtyřicet procent naopak soudí, že dítě bylo příčinou odcizení. A čtyři z pěti párů přiznávají, že po narození dítěte partnerství těžce utrpělo. Patnáct procent rodičů po narození dítěte už nikdy netráví čas jen ve dvou.

„Nedostatek času, vyčerpání, práce a nedostatek peněz následují po příchodu dětí, pak není divu, že se dvojice rozcházejí. Na ženy je vyvíjen tlak, aby byly dokonalými manželkami, matkami a měly úspěšnou kariéru, zatímco muži jsou si nejistí svou rolí,“ komentovala výsledky studie Siobhan Freegardová, zakladatelka portálu Netmums.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi si nedokážou udržet manželství

Češi a Češky neumějí udržet rodinu pohromadě. Rozvodem totiž končí každé druhé manželství a Česko patří k zemím s největší rozvodovostí v Evropě. K hlavním...

Výběr článků

Načítám