Hlavní obsah

Je váš přítel emoční parazit? Pak se ho honem zbavte

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Láska je krásná věc, ale ani ta se nesmí přehánět. Někteří lidé jsou totiž jako houby, které parazitují na ostatních. Prvních pár týdnů si s emočním parazitem můžete připadat jako v nebi. Partner se o vás stará, dělá všechno, co vám na očích uvidí a chce s vámi trávit každou minutu. Problém nastává, když to začne trvat moc dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Neklamným znakem emočně závislého je, že neumí trávit volný čas o samotě.

Článek

Jednou z nedílných vlastností parazitujícího partnera je, že se kvůli vám bude chtít změnit - začne poslouchat stejnou hudbu jako vy, vaše koníčky budou najednou i jeho koníčky, váš oblíbený film bude i jeho oblíbeným filmem atd. To by nebylo na škodu, kdyby to bylo upřímné. Problém emočně závislého partnera totiž tkví v jeho bezpáteřnosti. Vy vlastně ani nevíte, jaký skutečně je a nikdy se to pořádně nedozvíte.

Emočně závislý člověk je jako uplácaný z modelíny - vždy, když najde někoho nového, tak se mu přizpůsobí.

Bude vás mít za sobce

Emočními parazity se stávají osamělí, introvertní muži, kteří moc nevychází s jinými lidmi. Bývají také velmi žárliví, nesamostatní a podezíraví. Dalším neklamným znakem je, že takový muž neumí trávit volný čas o samotě. Nebude vás chtít pouštět za přáteli, případně půjde s vámi a bude házet žárlivými pohledy po všech okolo. Za pár týdnů si s ním budete připadat jako v kleci - pokud se mu oddáte, tak plně přijdete o svoji svobodu.

Emoční parazit vás bude také velmi často přesvědčovat, že myslíte jen na sebe, tím se ve vás snaží sobecky vzbudit pocit lítosti. Jeho argumenty budou: „Ty jsi hrozný sobec. Myslíš pořád jenom na sebe, ale co já? Vůbec se o mě nezajímáš!“ Právě lítost je totiž jejich největší zbraní.

Spousta lidí zůstává s emočně závislým partnerem ne z lásky, ale z lítosti. Vždyť ho přece nemůžete opustit, když se celý svět spikl proti němu a všichni jsou na něj na chudáčka zlí - není to pravda. Líto vám může být opuštěného kotěte, ale ve vztahu nemá z dlouhodobého hlediska lítost co dělat.

Kvíz - je váš partner emoční parazit?

  • Zlobí se na vás, když jste chvíli pryč? Například když jedete na týden za rodinou (příbuznými)?
  • Vyžaduje, abyste mu několikrát denně volala a ujišťovala ho o své lásce?
  • Je váš přítel nespolečenský?
  • Jsou vaši přátelé ti jediní, které má? (Své přátele nemá, jen se baví s lidmi okolo vás)
  • Jste jediný „kamarád“ vašeho přítele.
  • Pokud jste v partě přátel, vyžaduje, abyste stále byla po jeho boku.
  • Neumí trávit čas o samotě.

Pokud se váš přítel shoduje s příznaky uvedenými na serveru boldsky.com, pak je dost možné, že vás emočně zneužívá a je třeba jednat. Jeho závislá osobnost se totiž bude časem jen zhoršovat. Brzy bude očekávat, že mu budete věnovat všechen svůj čas - každou vteřinu! Mohl by vás dokonce odrazovat od studia či zaměstnání, jen abyste trávila všechen čas s ním.

Nejrozumnější je takového člověka opustit, co nejdříve to jde. Jestliže to s ním chcete ještě zkusit, tak si musí najít nějaký zájem. Jedním z neklamných znaků citově závislých lidí je totiž to, že nemají vlastní zájmy - zkrátka nemají žádného koníčka, a tak se upnou na partnera.

Proč byste měla opustit emočního parazita?

V první řadě musíte myslet na sebe a není potřeba se kvůli tomu cítit provinile. Být s emoční pijavicí není dobré pro vaše emocionální zdraví. Brzy vám začne vadit, že na sobě nesete celou odpovědnost ve vztahu, což začne být únavné a frustrující. Vztah má být koneckonců o domluvě, důvěře a kompromisu, nemá být jen na vás.

Vztahy s emočně závislými mají krátkou životnost. Dříve či později vám zkrátka přetečou nervy a své koule na noze se zbavíte - je lepší to udělat dříve, než později.

Je jasné, že partner potřebuje odbornou pomoc, jenže tu vy mu dát nemůžete. Pokud mu opravdu chcete pomoci, je třeba ho nechat, ať si uspořádá svůj život na vlastní pěst. I malý ptáček je časem matkou vykopnut z hnízda - vy musíte udělat to samé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám