Hlavní obsah

Ženy často vnímají i dobře myšlený kompliment jako sexuální urážku

Umět někoho pochválit bez toho, abychom čekali nějakou zpětnou reakci, je považováno za vlastnost, která je bohužel mnoha lidem stále cizí. Když už ale někdo chválí, měl by si dát pozor na to, jakým způsobem to dělá, především pokud skládá poklonu muž ženě. I dobře míněný kompliment si totiž nejedna žena lehce vyloží spíše jako urážku.

Foto: Profimedia.cz

I dobře míněná pochvala může mít naprosto nečekanou reakci ze strany ženy.

Článek

Podle průzkumů se pánové téměř v každém druhém případě s vyjádřením ohledně ženina vzhledu netrefí. Jednou z nejhorších poznámek je, když muž pronese obyčejné „vypadáš dnes dobře“.

A proč je to špatné? Žena totiž takové komentáře překládá. Tento konkrétně znamená, že muž říká: „Jsi tlustá.“

"Dobré špatné" komplimenty

Mezi další nepřijatelné mužské komplimenty – byť jsou míněny v dobrém – patří třeba pochvala ženina make-upu či poznámka, že jí šaty hezky obepínají. Naprosto nevhodné je ženě říct, že má typicky „ženskou“ postavu, nebo že vypadá jako její rodiče.

Podle britského průzkumu se potvrzuje, že tragédií dnešní doby je fascinace společnosti tělesnou váhou. Lidé jsou buď obézní, nebo posedlí štíhlostí. A ženu tak dnes nejvíce potěší, když jí muž řekne, že zhubla či že vypadá štíhleji. Velmi přívětivě ženy také vítají, když muži chválí jejich úchvatný úsměv. Následují poznámky týkající se krásné ženiny vůně, hezkého účesu nebo krásy očí.

Dobré komplimenty
1. Vypadáš, že jsi zhubla
2. Máš krásný úsměv
3. Nádherně voníš
4. Máš krásný účes
5. Ty šaty ti moc sluší
6. Ta barva ti moc sluší
7. Miluju to, co máš na sobě
8. Máš pěkné oči
9. Vypadáš štíhle
10. Vypadáš skvěle

Pánové však někdy nepřemýšlejí, a pak vypustí z úst netaktní poznámky typu: „Nejsi tak hloupá, jak vypadáš.“ Oni to berou jako kompliment, že se ale žena urazí, není divu. Stejně nemístné je: „Nevypadáš tak špatně, jak jsem si myslel.“

„Ženy jsou složité bytosti a muži by se velmi spletli, kdyby si mysleli, že jakýkoli kompliment přijmou s radostí… Ženy ale mají rády komplimenty, které se týkají jejich štíhlé postavy. Velmi vítají také komentáře o přirozené kráse jejich očí, rtů, vlasů či úsměvu,“ tvrdí autoři britské studie.

Špatné "komplimenty"
1. Vypadáš unaveně
2. Vypadáš, že máš náladu pod psa
3. Vypadáš dobře
4. Přibrala jsi
5. Vypadáš jako tvoje matka/otec
6. Nevypadáš tak zle, jak jsem si myslel
7. Nejsi tak hloupá, jak se zdálo
8. Dnes vypadáš míň unavená
9. Máš velmi výrazné rysy
10. Jsi docela mohutná, že?

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně pochválit svého partnera

Muži potřebují jednou za čas slyšet, jak moc dobří a šikovní jsou a jak by náš ženský svět bez nich byl pustinou. Nicméně není chvála jako chvála. A podle...

Výběr článků

Načítám