Hlavní obsah

Model montážního manželství se i u nás začíná velmi rozmáhat

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice dojíždí za prací každý třetí pracující. Při současné ceně nafty tak není divné, že se stále více párů uchyluje k modelu montážního manželství, kdy jeden z partnerů žije přes týden na ubytovně v místě zaměstnání a domů se vrací pouze na víkendy.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastějším důvodem montážních manželství jsou finance.

Článek

Nejčastějším důvodem montážních manželství jsou finance. Většinou jde o muže, který dostane lukrativní pracovní nabídku daleko od domova, či dokonce v cizině. Je tak postaven před volbu mezi časem stráveným s nejbližšími, či lepším finančním zajištěním rodiny. Někdy je to pro partnery jediná možnost jak mít vůbec nějakou práci, jelikož v místě bydliště jednoduše žádná není.

"Najít práci na malém městě je v posledních letech skutečně problém. Nabídku jsem dostal skoro až na druhém konci republiky. Bohužel jsem neměl jinou možnost, než nabídku přijmout. Finanční zabezpečení rodiny bylo jednoduše rozhodující," svěřuje se čtyřicetiletý Petr a dodává: "Našemu manželství to ale ve skutečnosti přineslo víc než jen finance. Začali jsme si mnohem více vážit jeden druhého. Přesto bych se rád vrátil do dvou let zpět k rodině."

Odloučení od rodiny může prospět

Odloučení od rodiny může někdy vztahům skutečně prospět. Přes týden se mají partneři věnovat sami sobě, svým koníčkům a přátelům, aniž by se museli někomu zpovídat, že přišli domů pozdě. A o víkendech si užívají společných chvilek.

Takto to ale funguje pouze v manželství, kde ještě nejsou děti, případně děti jsou, ale již plně soběstačné. Jinak veškerá starost o domácnost a děti připadá jen na ženu, což z dlouhodobého hlediska neudrží zcela šťastnou žádnou ženu.

"Společně strávený čas vede k vyplavování endorfinů a poskytuje nová komunikační témata. Ale zároveň je to i zdroj konfliktů, protože rodina se může dostat do sporu, jak s volným časem naložit," upozorňuje pro projekt Zlaté chvíle psycholog Petr Šmolka.

Otázkou tedy zůstává, jak páry společné chvíle tráví, a ne kolik jich prožívají. Existuje samozřejmě mnoho párů, co se vidí denně, ale většinu času tráví drobnými hádkami nad nepodstatnými problémy. Pár, který je spolu pouze o víkendu, si pak společného času možná více váží a snaží se z něho vytěžit co nejvíce. Bohužel je tomu tak, že si svých zlatých chvil začneme vážit teprve, až když o ně přijdeme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám