Hlavní obsah

Muži mající blízký vztah s matkou jsou mužnější a ve vztahu ohleduplnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

O mamáncích toho bylo napsáno mnoho negativního. Podle odborníků je ale patologický pouze vztah, kdy je muž svou matkou chorobně hýčkán a rozmazlován. Zdravý velmi blízký vztah muže s matkou má naopak mnoho výhod. Prospívá především jeho životním partnerkám. Takové ženy jsou ve vztazích mnohem spokojenější a šťastnější.

Foto: Profimedia.cz

Muži mající blízký vztah s matkou nemusí být vždy skuteční mamánci.

Článek

V knize The Mama‘s Boy Myth (Mýtus o maminčině chlapci) vysvětluje psycholožka Kate Stoneová Lombardiová, jak blízký vztah s matkou vede k lepšímu psychickému vývoji mužů. Ti nejsou nijak zjemnělí a zženštilí, ale jsou naopak mnohem mužnější v pravém slova smyslu. Pravý muž totiž dokáže projevovat city a chovat se přátelsky a vstřícně, když to situace vyžaduje. Muži mající blízký vztah s matkou jsou psychicky a mentálně mnohem stabilnější, rozvinutější a vyváženější.

Lombardiová přiznává, že skutečně problematičtí jsou tzv. mamánci, tam ale může za špatnou výchovu matka, která k synům přistupuje jako k neschopným dětem a chová se k nim tak do dospělosti, chorobně je rozmazluje a činí je na ní závislými. To ale s blízkým citovým vztahem nemá nic společného.

Muži mající blízký vztah s matkou dokážou otevřeně mluvit o svých pocitech, jsou méně náchylní k tlakům a negativním vlivům svých vrstevníků a dokážou lépe komunikovat s okolím.

„Otcové mají tendenci probírat vše během jednoho velkého rozhovoru, buď o sexu či o drogách. Matky se zaplétají do každodenních konverzací. Je to mnohem méně násilné a rozhovor na dané téma probíhá častěji. Synové potřebují matku a potřebují její podporu a oporu,“ tvrdí Lombardiová.

Reklama

Související témata:

Související články

Co by žena nikdy neměla říkat svému manželovi

Manželství je především o důvěře a vzájemné toleranci. Přestože sem a tam se manželé pohádají, neznamená to, že jejich vztah je nefunkční. Mnohdy je tomu právě...

Výběr článků

Načítám