Hlavní obsah

Radim Uzel: Jaký smysl má skrytá ovulace žen

Právo, Radim Uzel

Čím se liší život paviána od života člověka? Třeba tím, že pavián zachází se svou sexuální energií naprosto úsporně. Se samicí kopuluje jen kvůli rozmnožování. I když ho nepoučovali katoličtí misionáři, chová se přesně podle jejich instrukcí. Provozuje sex jen za účelem reprodukce. Stejně jako jiní další lidoopi.

Foto: Profimedia.cz

Sex není jen o reprodukci, ale hlavně o potěšení.

Článek

Lidská sexualita, na rozdíl od sexuality všech ostatních vyšších živočichů, neslouží pouze k účelům rozmnožovacím, tedy prokreačním. Natruc misionářům má také smysl rekreační. Tedy slouží k potěšení.

Proč to ti lidé vlastně dělají? Proč provozují ty zdánlivě nesmyslné pohyby, navíc často v nepřirozené poloze a v nahodilém čase, když otěhotnění ženy nepřipadá v naprosté většině případů v úvahu? Proč provozují sex i v průběhu těhotenství? Proč souloží s ženou i v průběhu menstruace? Nebo také až po její menopauze, dávno po padesátém roce věku?

Protože jim to přináší potěšení. Lidská sexualita měla rekreační rozměr, co svět světem stojí. Člověk se tím liší od ostatních živočichů. Navzdory všem mravokárcům a škarohlídům je pro něj pohlavní styk hlavně příjemnou věcí. Rekreační funkce sexu má však u člověka ještě jednu příčinu: lidé nepoznají období ženské plodnosti.

Ani ženy neví, kdy se jim z vaječníku vajíčko uvolňuje. Některé sice tvrdí, že svou ovulaci cítí. Jejich muž však necítí nic. Existují hormonální testy, kterými si žena může určit dobu ovulace. Lze ji zjistit i pomocí křivek každodenně měřené bazální teploty nebo z charakteru hlenu, který se uvolňuje při ovulaci z děložního hrdla. Ale zjevně není vidět nic.

Tatínkové mají zůstat doma

Nepřetržité provozování sexu je přímým důsledkem skryté ovulace. Tento jev vznikl dlouhodobým a přirozeným výběrem. Člověk se od naprosté většiny ostatních živočichů liší dlouhodobou bezmocností svých potomků. K tomu, aby malé dítě dokonale prospívalo, vyžaduje pečlivou a dlouhodobou rodičovskou péči.

Nejpravděpodobnější teorie, která vysvětluje, proč se u člověka vyskytuje skrytá ovulace, říká: aby tatínek zůstal doma. Jen tak bude mít vysokou jistotu, že žena porodí právě jeho dítě a do této ploditelské role nebude zasahovat někdo odnaproti.

Pokud by ženy signalizovaly svou ovulaci stejně zjevně, jako to dělají samičky paviána svým červeným zadkem, stačilo by muži, aby pár dní počkal, až u ženy známky ovulace pominou. Pak by se mohl v klidu odebrat o dům dál za jiným červeným zadkem. Když však chce mít dostatečnou jistotu, že dítě bude jeho, musí zůstat doma co možná nejdéle a milovat se s partnerkou tak často, jak to jen jde.

Ale i v případě, že sex neslouží jenom k rozmnožování, má dnes nepřetržitá pohlavní vnímavost ženy a neustálé udržování sexuálních kontaktů charakter jakéhosi partnerského tmelu. Udržuje zkrátka tatínka doma, i když nic bezprostředně neohrožuje jeho funkci přenašeče genetického materiálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám