Hlavní obsah

Proč vztahy na dálku nefungují

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo se někdy zavázal ke vztahu na dálku, vám jistě potvrdí, že je velmi těžké ho udržet a čím déle trvá, tím je to těžší. Důvodů je mnoho. Od nepřekonatelného pocitu samoty až po obtížné odolávání pokušení.

Foto: Profimedia.cz

Elektronická komunikace bývá uspěchaná a neosobní. Brzy se může stát, že se svým protějškem už ani nebudete umět jinak komunikovat, což se projeví zejména v čase osobního setkání.

Článek

Podle serveru Discovery Fit & Health existuje pro tento druh vztahu mnohem více nebezpečí než pro vztah klasický, a jeho účastníci se hůře vyrovnávají s problémy. Pravda, mnoho "dálkových" vztahů jistě funguje, je ale třeba perfektní souhra, promyšlená komunikace a především stejné měřítko životních hodnot.

Zhroucení komunikace

Páry v takovém vztahu si v první řadě musí zvyknout, že po dlouhou dobu neuvidí tvář toho druhého. Naštěstí v dnešní době existují nejrůznější způsoby, jak si to vynahradit: telefonování, posílání obrazových zpráv... použít můžete téměř každou komunikační technologii vyvinutou od dob poštovního holuba.

Elektronická komunikace bývá nicméně uspěchaná a neosobní. Brzy se může stát, že se svým protějškem už ani nebudete umět jinak komunikovat, což se projeví zejména v čase osobního setkání, který si na sebe budete vyhrazovat.

Foto: Profimedia.cz

Z člověka, kterého jste vroucně milovali, se díky vzdálenosti najednou stane jen nicneříkající jméno v mobilu, či ikonka v e-mailové schránce.

Nejvhodnější je, když už do vztahu vstupujete s tím, že bude na dálku. Pokud jste zvyklí užívat si přítomnosti toho druhého a najednou o to přijdete, budete pravděpodobně trpět.

Existuje však jeden typ člověka, pro kterého je komunikace na dálku naprosto ideální. Jsou to muži či ženy, kteří si opravdu hodně cení svého soukromí, ale také chtějí být ve spojení s milovanou osobou – těmto lidem může vztah na dálku vyjít.

Temná budoucnost

Pokud se vy a váš protějšek rozhodnete pro vztah na dálku, je to známka toho, že jsou vaše životy natolik odlišné, že vám brání žít ve stejném městě, okresu či státě. Jenže jak to bude vypadat za dva roky? A co třeba za deset? Jak potom zareagujete, když se partner najednou přestěhuje do vašeho města a rovnou třeba k vám? Byl by to splněný sen, nebo dusivá noční můra?

I ve vztahu na dálku je zapotřebí klást si určité otázky: Vezmeme se? Budeme mít někdy dítě? Plánovat budoucnost s někým z Francie je sice moc hezké, jenže když se nechce stěhovat do ČR a ani vy k němu, tak to v budoucnu určitě moc růžové nebude.

Nedostatek důvěry

Spousta dálkových vztahů skončí kvůli problémům s důvěrou (ať už reálným nebo zdánlivým). Je to doslova minové pole, protože nemáte žádný způsob, jak zjistit, co ten druhý skutečně dělá. Sice si s vámi může povídat přes počítač, ale nikdo nezaručí, že někde vedle v místnosti nedospává milenka či milenec.

Když už vás nahlodává žárlivost, tak nesmíte zapomenout, že ani v normálním vztahu neexistují žádné záruky důvěry. Každý zdravý vztah vyžaduje od účastníků určité etické a morální zásady, odhodlání a především oddanost. Pokud tyto vlastnosti vy nebo váš partner nevyznáváte, tak je jedno, jestli bydlí v paneláku v patře nad vámi nebo na Jamajce – žárlit budete stejně.

Cena lásky

I ve vztahu na dálku je zapotřebí se jednou za čas sejít, dát si čaj či kávu a hezky si popovídat. Jenže to stojí peníze, a pokud cestujete přes státní hranice, tak rozhodně ne malé. Už jen letenka a rezervace hotelového pokoje vám pěkně nabourají rozpočet. Přidejte k tomu účty za dlouhé telefonní hovory a náklady na poštovné za nejrůznější dárečky a zjistíte, kolik taková láska na dálku stojí.

Samozřejmě, že ve výsledku mohou být vaše náklady za cestu a hotel stejné nebo menší, než kolik byste utratili doma na propařeném večeru s přáteli – záleží, jakým životem žijete.

Mnoho úsilí s malým výsledkem

Časté e-maily a telefonáty stojí hodně času i úsilí, a jak se ukázalo, tento způsob komunikace není ani zdaleka tak perspektivní jako skutečná konverzace. A to ani nemluvíme o sexuální stránce věci - romance vás málokdy dostane do varu, pokud přijde faxem.

Jak plyne čas, může se vzdálený milovaný postupně jevit méně důležitý až abstraktní. Z člověka, kterého jste vroucně milovali, se najednou stane jen nicneříkající jméno v mobilu, či ikonka v e-mailové schránce. SMS v doručených zprávách není to samé, jako mít v okolí někoho, kdo vám rozumí, vyslechne vás, stráví s vámi svůj den a s kým si vytváříte hezké vzpomínky.

Předehra k rozchodu

Udělali jste vše, co je ve vašich silách, aby dálkový vztah vydržel, ale stejně se poslední dobou zdá, že slábne. Pravidelně si píšete dopisy, e-maily a SMS, voláte a sejdete se vždy, když to rozvrh dovolí. Tak proč to nefunguje?

Jedinci v dálkovém vztahu si ani nemusí všimnout změn, které je od sebe pomalu odlučují. Nejrůznější zájmy, jiné hodnoty a přátelé je mohou odtrhávat pomalu a jemně.

Je to smutné, ale někdy jsou dálkové vztahy předurčené k nezdaru už od samého počátku. Na druhou stranu je to způsob, jak začít nový život, aniž byste ztratili bezpečnost a stabilitu svého předchozího života.

Jindy může do vztahu vstoupit nějaký nečekaný faktor, jako je seznámení se s někým novým, nebo zkrátka zjištění, že k tomu druhému už nic necítíte. Že se propast mezi vámi stala tak velkou, až v ní vaše láska nadobro zmizela.

Ne všechny páry jsou určeny pro vztah na dálku. Vždycky je tu možnost, že vzdálenost slouží jako katalyzátor pro něco nevyhnutelného. Některé vztahy zkrátka nefungují na prvním místě, a pokoušet se je udržovat na velké vzdálenosti nemá smysl – výsledek bude stejný, jen třeba o něco později.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně pochválit svého partnera

Muži potřebují jednou za čas slyšet, jak moc dobří a šikovní jsou a jak by náš ženský svět bez nich byl pustinou. Nicméně není chvála jako chvála. A podle...

Jak zvládnout vztah, když odezní zamilovanost

Z každého romantického vztahu se časem začne vytrácet to pověstné světlo, které partnery tak oslňovalo a táhlo je k sobě. A je jen na vás, aby úplně nevyhaslo....

Výběr článků

Načítám