Hlavní obsah

Společenské či sexuální předsudky nejvíce vnímáme v pěti až sedmi letech

Mnozí lidé v sobě mají zafixovány různé mýty nebo sexuální či společenské předsudky, které si v sobě nesou celý život. Chcete-li své děti před negativními předsudky do budoucna uchránit, dbejte zvýšené pozornosti v jejich pěti až sedmi letech. Právě tehdy si podle odborníků nejvíce zafixují společenské názory a reakce, které se v jejich okolí vyskytují.

Foto: Profimedia.cz

Mezi časté společenské předsudky patří například názor, že ženy nerozumějí autům.

Článek

Podle německých psychologů je rozmezí mezi pátým až sedmým rokem obdobím, kdy si jedinec nejsilněji zafixuje společenské předsudky a mýty, že holky nemůžou být dobré ve fotbale jako kluci, že nerozumějí autům, ale lépe tančí a jsou hodnější.

Profesor psychologie Andreas Beelmann z Univerzity Friedricha Schillera v Jeně tvrdí, že kritickým obdobím pro vštípení předsudků je právě věk od pěti do sedmi let dítěte. Později sice mohou působit na děti předsudky také, ale už se nefixují tak silně.

„Efekt vlivu předsudků s věkem výrazně klesá. Takže věk mezi pěti až sedmi roky je ideálním časem pro prevenci předsudků. Pokud rodiče zajistí, že dítě není vystaveno předsudkům v tomto věku, přispějí k jeho zdravému a zdárnému psychickému vývoji,“ tvrdí profesor Beelmann.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přežít stereotyp v ložnicích

V začátcích vztahu je sexualita mnohem bouřlivější, vášnivější a intenzivnější. Po čase se ale intenzita sexuální touhy vytrácí, a je zapotřebí při milování...

Proč partneři ztrácejí zájem o sex

Vytrácí se z vašeho partnerského vztahu pomalu a jistě sex? Pak za tím mohou stát nejrůznější fyziologické a psychologické faktory. Podívejte se s námi na...

Výběr článků

Načítám