Hlavní obsah

Za většinu válečných konfliktů prý může mužský sexuální chtíč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oxford

Potlačování mužského sexuálního chtíče má podle vědců vždy velmi katastrofální důsledky. V lepším případě se muži vybouří při rvačce v hospodě, případně při sportovních šarvátkách. V horších případech při velmi agresivních až násilných aktivitách. Podle vědců za tuto přehnanou agresivitu může evoluce. Muži jsou agresivní především vůči cizincům či protivníkům, což si nesou z dob, kdy mezi sebou válčily primitivní kmeny o zdroje.

Foto: Reuters

Potlačování mužského sexuálního chtíče vede k agresivitě.

Článek

„Vzniklo to přírodním výběrem jako výsledek soutěžení o partnerky, teritorium a status, dodnes je tento fenomén vidět v konfliktech mezi národy, gangy, fotbalovými fanoušky, náboženskými skupinami či dokonce vesnicemi,“ tvrdí profesor Mark van Vugt z Oxfordské univerzity.

Ovšem varuje pány před tím, aby se na něco podobného vymlouvali. Je to totiž chování značně primitivní a v dnešní době kontraproduktivní, neboť válečné konflikty můžou vést k zániku celých kultur, společností i člověka vůbec. Podobné chování podle profesora van Vugta náleží maximálně divoce žijícím šimpanzům.

Podle řady psychologických studií ve všech kulturách v průběhu historie šli muži svou cestou tak, že se dopouštěli agresivity a násilí. Preferují také pevnou hierarchii ve skupině, s níž se identifikují mnohem silněji než ženy.

Reklama

Související články

Agresivní videohry snižují práh bolesti

Lidé hrající agresivní videohry se stávají necitlivými vůči bolesti a utrpení druhých. Podle amerických psychologů se po sledování agresivních videoher či...

Výběr článků

Načítám