Hlavní obsah

Když se žena zamiluje do dvou mužů najednou

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Milostné trojúhelníky. V romantických knihách a filmech o nich čteme či slýcháme v jednom kuse. Jenže v reálném životě je láska ke dvěma mužům mnohem méně romantická a přináší navíc spoustu bolesti.

Foto: Profimedia.cz

Dostat se do milostného trojúhelníku není tak nepravděpodobné, jak se na první pohled zdá.

Článek

Dostat se do milostného trojúhelníku není tak nepravděpodobné, jak se na první pohled zdá. Stačí se zakoukat do někoho nového, případně vám začne imponovat kamarád, u kterého jste to vůbec nečekala. Takže co uděláte, když zjistíte, že si nedokážete vybrat mezi dvěma muži? Server GalTime to zjišťoval u psychoterapeutky a koučky mezilidských vztahů Toni Colemanové. Ta tvrdí, že jedním z nejčastějších scénářů je debakl mezi nejlepším kamarádem a partnerem.

"Nejtěžší situace nastává, když se váš nejlepší přítel stane hluboce milovanou osobou, ve které cítíte spřízněnou duši, ale fyzicky vás nepřitahuje. A ani když se snažíte fyzickou přitažlivost najít sebevíc, tak tam zkrátka není," říká. "Potom potkáte někoho, kdo ve vás naprosto rozproudí fyzikální chemii a už jen jeho přítomnost ve vás zvyšuje napětí a vzrušení. Nicméně chybí emocionální či intelektuální spojení."

Kamarád versus partner

Bohužel není možné tyto dva lidi spojit k vytvoření dokonalého jedince, a tak zbývá těžké rozhodnutí výběru.

Foto: Profimedia.cz

Nejtěžší situace nastává, když se váš nejlepší přítel stane hluboce milovanou osobou, v které cítíte spřízněnou duši, ale fyzicky vás nepřitahuje.

"Obvykle v těchto případech záleží na tom, co cítíte. Musíte si ujasnit, co ve vztahu nesmí chybět a bez čeho se naopak obejdete," radí Colemanová. "Na tom, co ve vztahu chybí, se dá postupem času zapracovat a silnější spojení přijde až za nějakou dobu."

Rozhodnutí mezi partnery je přinejmenším velmi bolestivé. Je správné jít za svým srdcem, nebo naslouchat hlasu rozumu?

"Já jsem vždy podporovala klientky v naslouchání obojímu – rozumu i srdci. Rozhodnutí by se mělo udělat vědomě s přiznáním si všech pro a proti. Vhodné je napsat důvody na papír. Jenže pozor, pokud vám instinkty říkají, že ten či onen není ten pravý, tak je jedno, jak hezky to vypadá na papíře,“ radí Colemanová.

Podle ní se také někdy stává, že ta “druhá láska“ je někdo, s kým už máte určitou minulost, ale vztah zkrachoval. Když se vám stane, že jste sice šťastně zamilovaná, ale stále nemůžete z hlavy dostat svého expřítele, tak je nejlepší dát si od současného partnera na chvíli oddych a strávit čas se svým ex – zajít například párkrát na večeři. Pravděpodobně si velmi rychle vzpomenete, proč jste se vlastně rozešli.

A pokud si i po pár večeřích s bývalým myslíte, že jste oba dospěli a natolik jste se změnili, že nastává vhodný čas k návratu, tak věřte, že to ve většině případů není pravda.

Expřítele si často idealizujeme

"Obvykle se stává, že si bývalého partnera i vztah příliš idealizujeme a nedokážeme si vybavit, proč jsme se vlastně rozešli," říká Colemanová. "V takovém případě začnete srovnávat expřítele se současným partnerem a může se stát, že nebudete vědět, pro koho se nakonec rozhodnout. Samozřejmě zůstává otázka, zda bude vaše nová (případně ex) láska ochotna čekat. Může se totiž docela dobře stát, že zatímco se budete rozhodovat, tak ztratí zájem.“

Colemanová dále radí, aby se ženy bez ohledu na situaci snažily být ohleduplné a nevyvolávaly zbytečné pochybnosti. Je vhodné pokusit se minimalizovat bolest pro ty druhé, jak jen to půjde, protože v milostném trojúhelníku vždycky nakonec skončí někdo sám a zlomený.

"Buďte poctivé,“ radí Colemanová, „respektujte svého partnera a mluvte s ním o svých pocitech. Je nebezpečné a škodlivé vyčkávat a mít někoho v záloze.“ Pokud budete čekat příliš dlouho, než zjistíte, co chcete, tak můžete také skončit s prázdnýma rukama. "Když se mě klientky ptají, doporučuji jim zachovat se k partnerovi tak, jak by ony chtěly, aby se k nim někdo v takové situaci zachoval,“ uzavírá Colemanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně pochválit svého partnera

Muži potřebují jednou za čas slyšet, jak moc dobří a šikovní jsou a jak by náš ženský svět bez nich byl pustinou. Nicméně není chvála jako chvála. A podle...

Jak zvládnout vztah, když odezní zamilovanost

Z každého romantického vztahu se časem začne vytrácet to pověstné světlo, které partnery tak oslňovalo a táhlo je k sobě. A je jen na vás, aby úplně nevyhaslo....

Výběr článků

Načítám