Hlavní obsah

Cítíte se ve vztahu nešťastní a nenaplněni? Možná je čas ho ukončit

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Dali jste vztahu všechno – své srdce i duši, ale stále to není ono. Dokonce jste zkusili chodit k poradci, ale stále bezvýsledně. Uvažujete o definitivním ukončení vztahu, jenže si nejste jisti, zda je to správná volba? Možná vám následující řádky pomohou se rozhodnout.

Foto: Profimedia.cz

Pokud je pár bezdětný a nevidí na vztahu nic hezkého, tak je čas ho ukončit.

Článek

Doktor Dennis Neder, autor knihy Být muž v ženském světě, tvrdí, že pokud je pár bezdětný a nevidí na vztahu nic hezkého, tak je čas ho ukončit. "Jestliže už nedostáváte to, co chcete nebo potřebujete, je čas jít dál," říká.

Zatímco se to mnoha lidem může zdát sobecké, Neder je přesvědčen, že jeden spokojený člověk ve vztahu je málo. Mnohem zdravější je najít si vztah, který pracuje pro vás a dá vám, co potřebujete. Trvat na vztahu, který přináší jen obtíže a nespokojenost, je nesmysl.

"Všichni známe lidi, kteří žijí v nezdravých vztazích, ale buď nechtějí, nebo nemohou odejít," říká Neder. "Život je příliš krátký na umělé udržování nefunkčního vztahu, do kterého vkládáte veškerou energii.“

Foto: Profimedia.cz

Mnoho lidí ve vážných a dlouhodobých vztazích časem zjistí, že se vzdali svých snů a plánů a snaží se zapadnout do vysněné budoucnosti někoho jiného.

Strach ze ztráty a nejistoty...

Podle serveru Discovery Fit & Health mnoho lidí ve vážných a dlouhodobých vztazích časem zjistí, že se vzdali svých snů a plánů a snaží se zapadnout do vysněné budoucnosti někoho jiného. Tento problém často souvisí s tím, že lidé zapomínají, jaké je to být odkázán sám na sebe. To vytváří strach ze ztráty a nejistoty, který je lepidlem pro udržení nezdravých vztahů.

Nesmíte zapomínat, že pokud váš vztah selže, tak se nejedná o neúspěch, ale o součást procesu růstu. I když něco neskončí dobře, neznamená to, že si neodnesete cennou zkušenost pro další život. Jednoduše řečeno: Příště už budete moudřejší.

I když odborníci tvrdí, že nejsou žádné vzorce, podle nichž poznáte, kdy je čas opustit partnera, existují ale náznaky, kterým je třeba věnovat pozornost.

Zde jsou některé způsoby, jak zjistit, jestli má váš vztah smysl:

  • Už nadále nedostáváte to, co od vztahu očekáváte. Přiznejte si to. Pokud nejste spokojeni vy, tak je velká pravděpodobnost, že partner také ne.
  • Problémy v komunikaci. Každý má jiný způsob komunikace, to ale neznamená, že chcete trávit veškerý svůj čas snahou partnerovi porozumět. Stojí to příliš energie a výsledek stejně není valný. Komunikace by měla být plynulá a především přirozená.
  • Netěšíte se na chvíle, které strávíte pouze s partnerem. I nadále můžete mít dobrý sexuální život, ale to ostatní poněkud vázne. Jestliže trávíte veškerý čas s partnerem kupříkladu v baru s přáteli a děsíte se toho, že budete pouze spolu, tak si raději zamávejte na rozloučenou.
  • Neustále svého partnera za něco kritizujete – většinou kvůli detailům. Nemůžete vystát, jak si skládá ubrousek na stůl, jak jí, pije či dokonce dýchá? Pak to není ten pravý.
  • Porovnáváte svého partnera s ostatními. Když někdo miluje, tak neporovnává. Pokud zjistíte, že to děláte, měli byste svůj vztah vážně přehodnotit. Porovnávání ve smyslu: ještě že nechodím s tímhle (s touhle) je v pořádku.
  • Snažíte se partnera změnit. Stává se poměrně často, že se lidé zamilují do někoho, kdo ani trochu nesplňuje jejich předchozí představy. Jestliže se ale partnera snažíte změnit, možná je čas jít dál.
  • Nesmějete se spolu. Smích je něco, co všechny vztahy nutně potřebují. Proto pokud už vám partnerův smysl pro humor leze na nervy a ani si nevzpomenete, kdy jste se s ním naposledy zasmála, tak je to známka toho, že vaše soužití ztratilo elán.
  • Stále jen dáváte (případně dostáváte). Vztahy jsou o vzájemné domluvě výhodnosti pro oba. Těží-li ze vztahu všechna pozitiva jen jedna strana, jedná se o nezdravý vztah.
  • Vašim přátelům se nelíbí, když jste s partnerem. Doktorka Northrupová (autorka knihy Woman Bodies) říká, že když vztah není v pořádku, naši přátelé nám o něm často řeknou pravdu. Také jako první vidí, že se se vztahem něco děje.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší omyly v partnerské komunikaci

Lidé spolu málo mluví, a když už mluví, pak špatně. I tak by se dal stručně shrnout velký partnerský problém současné doby. Správná komunikace se tak stává ve...

Nepsaná pravidla pro nezávazný sex mimo vztah

Ještě nedávno byl nahodilý nebo také nezávazný sex považován za společenské tabu. Pro dnešní mládež je to ale doslova fenomén. Podle kanadských psychologů...

Výběr článků

Načítám