Hlavní obsah

Radim Uzel: U hormonální antikoncepce převažují výhody nad riziky

Právo, Radim Uzel

Profesoři z lékařské fakulty vštěpují svým studentům zásadu – pacientům musíte především pomáhat a pokud možno neškodit. Ale co když naprostá většina léků přináší užitek i škodu dohromady? Jak to od sebe oddělit? Zdravým rozumem.

Foto: Profimedia.cz

Když si v novinách přečteme titulek Antikoncepce může zabíjet, máme pocit, že každá její uživatelka riskuje denně svůj život.

Článek

Každý výrobce léčiv musí uvádět na příbalových letácích všechny vedlejší účinky. Včetně těch, které se vyskytnou u jednoho z deseti tisíců uživatelů. Tak se dozvíte, že po aspirinu vám může prasknout žaludeční vřed, po penicilinu můžete zemřít na anafylaktický šok a běžně užívaný preparát na takzvané ředění krve vám způsobí smrtelné krvácení.

Pro všechny léky platí jednoduchá zásada: u každého pečlivě posoudit všechny výhody i nevýhody. Když výhody mnohonásobně převažují možná rizika, měl by lékař preparát předepsat a s pacientem střízlivě probrat vedlejší účinky, ale zbytečně ho jimi nestrašit.

To se týká i hormonální antikoncepce. Užívá ji sto miliónů žen. Když si v novinách přečteme palcový titulek Antikoncepce může zabíjet, máme pocit, že těch sto miliónů klientek riskuje každý den a s každou pilulkou svůj život.

Sledujte kontraindikace

Jenže zdravotní poučení není černá kronika. Uživatelům je nutné trpělivě vysvětlovat možné kontraindikace. Hormonální antikoncepce není vhodná pro ženy s vrozenou dispozicí k vyšší krevní srážlivosti. Ani pro ty, které musí sedět mnoho hodin v letadle, nebo pro pacientky dlouhodobě upoutané na lůžko.

Gynekologové ji také nepředepisují kuřačkám starším 35 let. A ženám s určitými jaterními nemocemi nebo po srdečním infarktu, případně po mozkové mrtvici. Pro všechny ostatní je neškodná.

Sdělení české lékařky, která v souvislosti s antikoncepcí oznámila, že hormon estrogen byl v roce 2002 zařazen mezi prokázané karcinogeny, považuji za neseriózní informaci. Dostanou snad rakovinu všechny ženy užívající v přechodu hormonální substituci? Samozřejmě že ne.

Antikoncepční pilulky nepatrně zvyšují riziko rakoviny prsu u žen, které je berou. Ale zároveň u nich výrazně sníží nebezpečí vzniku rakoviny dělohy a vaječníku.

Žádný průzkum neprokázal následnou neplodnost

Zpráva, že jejich užívání může způsobit následnou neplodnost, pak zavání naprostou dezinformací. Žádný seriózní výzkum něco takového neprokázal. Nikde na světě. Také zvýšená nervová labilita a sklony k depresím se nevyskytují v důsledku hormonálního působení. Jsou spíše následkem výčitek svědomí, které dívkám a mladým ženám vštěpují nezodpovědní vychovatelé. Ti se je snaží přesvědčit, že dělají něco nesprávného a spolknutím tablety páchají vlastně hřích.

Občas se vyskytnou negativní psychické účinky. Třeba pokles chuti na sex. V takovém případě může žena vyzkoušet jiné pilulky nebo druh antikoncepce.

Zdravotní výhody hormonální antikoncepce mnohonásobně převažují možná rizika. I bigotně věřící katolík a zároveň gynekolog by měl proto své pacientky střízlivě poučit, a ne je zbytečně děsit.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Sexuální výchova jako provokace

Jako píchnutí do vosího hnízda může zapůsobit knížka Výchova k sexuálně reprodukčnímu zdraví. Podobně totiž zaúčinkovaly Vybrané kapitoly ze sexuální výchovy,...

Výběr článků

Načítám