Hlavní obsah

Uzavřený prostor v autě může na mnohé manžele působit jako minové pole

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzavřený prostor, rozdílné povahy, ale také rozdílný pohled na řízení působí na řadu lidí velmi stresově. Podle dopravních psychologů společná hádka partnerů hrozí již při prvních dvaceti kilometrech jízdy. Obvykle se jedná o malichernosti, které by mnozí kdekoliv jinde přešli, ale v autě situaci zbytečně vyhrotí.

Foto: Profimedia.cz

Hádka partnerů hrozí již při prvních dvaceti kilometrech jízdy.

Článek

Kupodivu víc ve stresu jsou za volantem muži, což je dáno i tím, že je pro ně těžší se soustředit na víc věcí najednou. Zvládnou bravurně řízení, ale na rozhovor a všetečné otázky partnerky jim již nezbývá energie. Zkušená řidička zvládne obojí a dokonce je schopná postřehnout i další věci, které by muž obvykle přehlédl. Schopnost dělat víc věcí najednou bohužel dokáže naštvat i muže jako spolujezdce.

Navíc ženy celou řadu dopravních situací řeší jinak než muži. Obvykle tolik neriskují a mužům se tak jeví jako špatné řidičky. Což ostatně platí i obráceně. Ženy obvykle odsuzují zbrklé až agresivní reakce svých partnerů apod.

"Žena, která je vyježděná, stíhá při řízení nejen mluvit a sledovat dění na silnici, ale ještě se s mužem i pohádat. Hůř proto chápe, že hádka v autě může být příčinou nehody. Ale ani ženy s bohatou řidičskou praxí nejsou imunní vůči selhání," varuje dopravní psycholog Karel Havlík ve své knize Psychologie řidiče a dodává:

"Jakmile manžele v autě pohltí emoce, řidiči snadno začnou za volantem reagovat, jako kdyby vypili dvě až tři dvanáctky. Proto je lepší, když řidič auto zastaví a v hádce pokračuje až na parkovišti."

Anketa

Hádáte se s protějškem v autě?
Ano, velmi často
20,3 %
Ano, již několikrát jsem vystupoval/a za jízdy
2,5 %
Ano, vždy když řídím já
2,5 %
Ano, řízení toho druhého mne přivádí k šílenství
5,7 %
Ano, ale nikdy ne mou vinou
2,4 %
Jen skutečně výjimečně
33,1 %
Ne, společné jízdy si vždy vychutnáváme
17,5 %
Ne, alespoň zatím ne
16 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 847 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak se správně hádat

Každý člověk je jiný, a proto nelze najít žádný patent na dokonalé partnerství bez hádek a svárů. Mnohem snazší je naučit se hádat konstruktivně tak, abyste...

Výběr článků

Načítám