Hlavní obsah

Proč se muži chtějí podruhé ženit

Právo, Petra Hátlová

Co vede muže k tomu, aby po padesátém roce života zakládali nová manželství? Za všechno může jejich touha dál se reprodukovat.

Foto: Profimedia.cz

Muži v tomto věku berou novou známost jako šanci k založení rodiny. Jejich snahou je využití zbývajícího času k další reprodukci.

Článek

Padesátý rok věku u mužů je označován jako doba druhé mízy. Pánové jakoby nabyli novou energii a vitalitu, přehodnocují svůj život a někteří z nich se rozhodují i pro tak radikální krok, jako je odchod od stávající rodiny a založení nové.

Další šanci berou vážně

„Toto souvisí s evolucí a touhou mužů se reprodukovat. Zatímco u ženy je reprodukční období omezeno a končí s nástupem klimakteria, u mužů tomu tak není,“ vysvětluje psycholog a sexuolog profesor Petr Weiss ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

V době, kdy se ženy padesátníků začínají těšit na vnoučata a zvykají si na roli babičky, muži jakoby omládnou, a pokud potkají ženu, která je ochotná s nimi navázat vztah, berou to vážně.

„Muži v tomto věku berou novou známost jako šanci k založení rodiny. Jejich snahou je využití zbývajícího času k další reprodukci. Toto je evoluční mechanismus a s ním související sexualita se skrytě projevuje i tehdy, bere-li mladá manželka antikoncepci a pár cíleně neplodí potomky,“ vysvětluje profesor Weiss.

Někdy nad hormony zvítězí rozum

Přesto, že je pro padesátníky a šedesátníky mladá partnerka velkým lákadlem, je i značná část pánů, kteří svodu odolají a setrvají u své původní manželky a rodiny. „U těchto mužů nad možností další reprodukce převažují vyšší hodnoty, jako jsou společné zájmy, vybudované zázemí nebo společná výchova dětí,“ upřesňuje Petr Weiss.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepsaná pravidla pro nezávazný sex mimo vztah

Ještě nedávno byl nahodilý nebo také nezávazný sex považován za společenské tabu. Pro dnešní mládež je to ale doslova fenomén. Podle kanadských psychologů...

Výběr článků

Načítám