Hlavní obsah

Radim Uzel: Ve Švédsku děti nafukují kondomy už v mateřinkách

Právo, Radim Uzel

Sexuální výchovou se zabývám od roku 1973. První pokusy byly nesmělé a často všelijak zakazované nebo cenzurované. Pozvali nás s několika kolegy gynekology a sexuology na přednášky do škol. Organizovali jsme společně s psychology také besedy se snoubenci. Hovořili jsme tam o partnerských vztazích, konfliktech a plánovaném rodičovství. Stejně jako o léčení neplodnosti nebo antikoncepci, v té době ještě značně primitivní.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Když si děti na kondom zvyknou, nestydí se ho vzít do ruky i v dospělosti.

Článek

Přednášky a besedy se ale nezdály moc vhodné komunistickým činitelům, kteří si nás zavolali na koberec. Obhájili jsme je díky sdělení, že vycházíme z dobrých zkušeností soudruhů z Německé demokratické republiky. O zemích na západ od nás jsme se raději nezmiňovali.

Za posledních dvacet let můžeme pozorovat rostoucí aktivitu protisexuálních bojovníků. Mají zhruba čtyřletý interval. Nevím, čím se tato periodicita řídí. Lví podíl na ní zřejmě má panující ministr školství. Aktivisté protestující proti sexuální výchově mají dobře ušlapaný chodníček hlavně za ministrů, kteří studovali katolické bohosloví (nedávno prezidentem oceněný bývalý ministr Piťha a současný ministr Dobeš). Mohou u nich počítat s přátelsky naslouchajícím uchem.

Kuriózní je poslední případ jedné protestující francouzštinářky. Nesouhlasí s ukázkou navlékání kondomu ve zvláštním kurzu pro 8. a 9. třídy. Ráda by zakázala i poučení o sexuálně přenosných nemocech. Ač francouzštinářka, nevychází z francouzských zkušeností. Výuku navlékání kondomu na model z plastické hmoty jsem viděl v jedné pařížské škole u dětí o 2 až 3 roky mladších. Moderní sexuální výchově se věnoval celý blok přednášek na celosvětové sexuologické konferenci v Paříži v roce 2000.

Ve Švédsku probíhají soutěže v rychlosti nafukování kondomů dokonce i v mateřských školách. Pětileté děti pochopitelně nevědí, že se jedná o antikoncepční pomůcku navlékanou na penis. Když si ale na ten předmět zvyknou, nestydí se ho vzít do ruky i v dospělosti. Jistě z nich pak nevyroste žádná učitelka, které se kondom hnusí, i když je už zralá žena.

První místo vibrátor

Co asi pan ministr školství řekne, až se dozví, že v celostátní soutěži o nejlepší studentský design získala Národní cenu za rok 2011 Anna Marešová za návrh vibrátoru. Jde o studentku Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Na tom, že má dostat první cenu v této prestižní soutěži, se shodly tři odborné poroty pedagogů. Ocenily jak výtvarné kvality, tak i praktičnost návrhu a jeho inovativní nabíjení. Děkan uvedené fakulty vyzvedl také odvahu Aničky Marešové a kultivovanost celého projektu.

Pavel Petrnoušek, ředitel ZŠ Kuncova v Praze 13, který se dostal do konfliktu se zmíněnou učitelkou francouzštiny a který na škole učí sexuální výchovu, používá k demonstraci navlékání kondomu 17 let starý typ vibrátoru. Zakoupil ho pro žáky za peníze získané sběrem starého papíru. Vítězný vibrátor z uvedené soutěže je samozřejmě modernější a lepší. Možná se časem najdou prostředky i na jeho pořízení.

Aktivitu pana ředitele v sexuální výchově podporují všichni rodiče a bývalí žáci. Nezbývá tedy než doufat, že spor o sexuální výchovu nevyhraje nakonec učitelka francouzštiny, bojovnice, kterou tak vehementně podporuje pan ministr Dobeš, aby si nepřipadala se svými názory osamocená jako pověstný kůl v plotě.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Jaká je ideální délka soulože

Sexuální statistiky bývají úspěšným a žádaným tématem na besedách i v tisku. Zájem o ně projevují lidé všech profesí a věkových skupin. Včetně seniorů z domovů...

Výběr článků

Načítám