Hlavní obsah

Češi se pohlavních chorob vůbec nebojí, příliš riskují

Novinky, das

Je až s podivem, kolik mladých lidí podceňuje rizika pohlavních nemocí a provozuje nechráněný styk i s neznámými partnery. Jak ukázal nejnovější průzkum společnosti Durex, Češi velmi riskují už na počátku svého pohlavního života. Třetina dospívající populace nepoužívá žádnou formu ochrany proti pohlavně přenosným chorobám. Přitom rizika stále ještě nevyléčitelného onemocnění AIDS jsou velmi vysoká.

Foto: Profimedia.cz

Třetina českých mužů a žen nepoužívá žádnou formu ochrany proti HIV/AIDS a jiným pohlavně přenosným chorobám (PPCH) v době prvního pohlavního styku.

Článek

Až 39 % žen a 26 % mužů přiznalo, že mělo první pohlavní styk v době vážné známosti, zatímco třikrát více mužů (21 %) než žen (8 %) mělo první sexuální zkušenost v rámci nezávazného vztahu.

Čtvrtina z těch, kteří měli nechráněný pohlavní styk, uvedla, že nepřemýšlela nad riziky, která to přináší. Jeden z deseti svých rozhodnutí později litoval.

Téměř polovina všech dotázaných byla přesvědčena, že jejich partner žádnou pohlavně přenosnou chorobu nemá. Nicméně později většina z těchto lidí přiznala, že netuší, zda jejich partner ve skutečnosti měl pohlavně přenosné nemoci v minulosti.

Odborníky asi nejvíce překvapilo zjištění, že více jak polovina všech Čechů se přiznala, že nemá dostatečné znalosti o viru HIV. Nedostatečná osvěta v této oblasti je zvlášť zneklidňující, pokud si uvědomíme, že Češi riskují už na počátku svého pohlavního života. Třetina českých mužů a žen nepoužívá žádnou formu ochrany proti HIV/AIDS a jiným pohlavně přenosným chorobám (PPCH) v době prvního pohlavního styku.

Češky mají v průměru více partnerů než většina Evropanů

Čeští muži měli v průměru 15 sexuálních partnerek, což je více než Dánové (12), ale méně než Rusové (16) a Američané (20). České ženy měly 13 partnerů, a to je více než měly německé (12), americké (10) a ruské ženy (9).

Téměř jeden muž ze sedmi přiznal, že byl v době vážného vztahu nevěrný (15 %) v porovnání s 9 % žen. K nevěře dochází více u starších lidí ve věku 50-64 let, z nichž podvedlo svého partnera 16 %.

„Je velmi znepokojující, že tolik sexuálně aktivních lidí v Česku riskuje nejen své zdraví, ale i zdraví svého partnera. Předchozí zjištění poukazují na skutečnost, jak důležitá je sexuální osvěta a výchova,“ říká Stephane Jacqmin, generální ředitel Reckitt Benckiser Czech Republic.

Výzkumu společnosti Durex se zúčastnilo 29 tisíc lidí v 36 zemích světa formou on-line dotazníků i pohovorů, které realizovala firma Harris Interactive.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový test za 17 korun snadno odhalí AIDS

Boji s AIDS i dalšími pohlavně přenosnými chorobami, jako je syfilis, by mohl napomoci nový způsob testování. Krev by už nebylo nutné posílat do laboratoře,...

Výběr článků

Načítám