Hlavní obsah

Časté návštěvy mohou snadno narušit domácí pohodu i rozpočet

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střídají se u vás doma návštěvy jako na běžícím pásu? Tak, že občas máte pocit, že už ani nevíte, jaké to je, být jen se svou rodinou? Pak vězte, že pokud s tím něco hned neuděláte, vaši domácnost to velmi drasticky poznamená. Návštěvy totiž nejen kradou čas, ale stojí i nemalé peníze, což může rodinný rozpočet doslova zruinovat.

Foto: Profimedia.cz

Časté návštěvy mohou rodinný rozpočet doslova zruinovat.

Článek

Občasná návštěva dokáže potěšit každého z nás. Zvlášť pokud se jedná o lidi, které vidíme zřídkakdy. Ale pokud se v domácnosti střídá jedna návštěva za druhou, a to obvykle stejně se opakujících lidí, pak nás pomalu a jistě začnou tyto návštěvy obtěžovat. Podle britského průzkumu jen Britové každý rok utratí kolem 5 miliard liber za občerstvení pro návštěvníky. Takové návštěvy tedy suma sumárum mohou vyjít na nemalé peníze i nás Čechy. Stačí si uvědomit, kolik věcí kupujeme nad rámec vlastní potřeby jen proto, kdyby náhodou někdo přišel, abychom ho měli čím pohostit.

Mnohonásobně víc pak samozřejmě stojí návštěvy, které v domácnosti občas i několik dní přespí. U některých přátel tuto skutečnost obvykle vítáme, ale co když na několikadenní návštěvu pravidelně přijíždí velmi hluční kamarádi, tchýně, nejrůznější tety či sourozenci? Potom je podle britských odborníků nutné do výdajů zohlednit i vyšší výdaje za pravidelné jídlo, teplou vodou, praní povlečení či ručníků.

Čas a rodinnou pohodu nic nevyváží

Samozřejmě nejde jen o peníze, ale také o rodinnou pohodu. Být doma bez návštěvy znamená mít také čas jen pro sebe, ale i možnost chodit v domácím pohodlném oblečení, nemuset nikoho dalšího obletovat a brát na něj ohledy. Je to tedy i o domácím klidu a harmonii, což mohou časté návštěvy výrazně narušit.

Každá rodina by tak měla ochraňovat nejen svůj domácí rozpočet, ale i pohodu a klid. Rozhodně není neslušné odmítnout návštěvu či se občas nechat zapřít. I malá lež může být v tomto ohledu osvobozující.

Reklama

Související témata:

Související články

Spojují je čtyřnozí přátelé

Textař, zpěvačka, herci. Každý z jiného prostředí, ale jedno mají společné. Lásku ke svým čtyřnohým miláčkům.

Výběr článků

Načítám