Hlavní obsah

Manželé jako nejlepší kamarádi

Novinky, Andrea Zunová

Poznali se ve čtrnácti letech v prvním ročníku gymnázia. Stali se velkými kamarády. Měli společné zájmy, společné přátele, podobný náhled na život. Po vysoké se vzali. Nakonec, bylo to logické vyústění jejich dlouhého vztahu. Narodil se jim syn. Prožívali spolu svoje radosti i trápení a všichni je považovali za téměř dokonalý pár. Byli totiž nejen partneři, ale zároveň nejlepší přátelé.

Foto: Profimedia.cz

V přátelství by se měl partnerský vztah přerodit postupně.

Článek

Před rokem se po dvaceti letech rozešli. Klidně a přátelsky. Mají se totiž pořád rádi. Proč tedy spolu nezůstali? Něco důležitého jim v tom společném vztahu chybělo.

Vypadá to jako ideál. Mít svou drahou polovičku za nejlepšího kamaráda. Ale ono to není zase až tak jednoduché a skvělé, jak to na první pohled vypadá. Nabízí se tedy otázka: Mohou být manželé zároveň nejlepšími kamarády? Možné to samozřejmě je. Záleží ale na tom, v jakém věku partnerů a v jaké fázi vztahu. „Moje terapeutická zkušenost je taková, že pokud mladí lidé, kteří jsou letití kamarádi, nebo spolužáci, spolu po dlouhé době přátelství začnou chodit, mohou mít často problém. Ono erotické vzplanutí, které je důležité proto, aby jim fungovala erotika a sex, trochu brzy z jejich vztahu vymizí a vztah se vrátí poměrně rychle do té zavedené pevné a jisté, leč pouze kamarádské formy,“ vysvětluje psycholožka Alice Vondrová.

Když chybí sex

Soužití dvou mladých lidí bez vzájemné erotické přitažlivosti a erotického napětí začne po čase minimálně jednomu, ale často oběma partnerům vadit. Více jsou nespokojené ženy, což je způsobeno podstatou rozdílu mužské a ženské sexuality.

Z lásky manželské se lidstvo rodí, láskou přátelskou se zdokonaluje, ale láskou prodejnou se kazí a stává se nízkým - Francis Bacon

Zdá se to být fajn vzít si svého kamaráda nebo kamarádku a chtít s ním sdílet partnerský život. Alice Vondrová říká, že „volba nejlepšího kamaráda je volba na jistotu. Oba se znají, vědí, co od sebe mohou očekávat, mají ověřeno, že spolu umí být, spolupracovat, znají své chyby. Je to pohoda, ale žádné tajemství a žádné erotické dusno“. A bez milosti dodává, že „budoucnost záleží hodně na tom, čemu dá člověk v životě přednost, ale také na tom, jak je sexuálně náruživý. Vždy je v životě něco za něco. Když vsadím na jistotu, nemohu čekat velkou pestrost života“.

To se však týká mladých manželství. Ve středním a pokročilejším věku je to zase o něčem jiném. Pokud z lásky a vzájemného soužití vztah přeroste v přátelství, je to asi téměř ideální stav.

Ne nedostatek lásky, ale nedostatek přátelství zaviňuje nešťastné manželství! - Friedrich Nietzsche

„Když manželé dosáhnou toho, že po dvaceti a více letech o sobě mohou říci, že jsou nejlepšími kamarády, lze jim jenom závidět. Sex již není tak imperativní a důležitější je, že je hodně věcí pojí dohromady. Děti, zájmy, přátelé, majetek, ale hlavně si dokážou být životní oporou a jsou sehraná životní parta. Myslím, že pro manželství středního a vyššího věku to je nejlepší varianta. Oni ale za sebou mají dobu, kdy pro sebe byli jedinečně eroticky přitažliví a v tomto ohledu mají na co vzpomínat a občas to také oživit. Mezi nimi je také ona dotyková vřelost, která dělá jejich vztah i po mnoha letech živým. To je to něco, co právě mladým kamarádům schází,“ vysvětluje psycholožka.

Kdy by měl být partner zároveň nejlepším přítelem

Asi jediní, komu by vyhovoval obrácený postup – tedy nejprve přátelství a poté manželství – by mohli být křesťané. Sex je zde v první řadě určen k plození dětí a také k utužení vztahu mezi manželi. A podle seznamky pro křesťany Noemi je „přátelství také jednou z hlavních charakteristik manželství: náš partner (manžel/manželka) by měl/a být zároveň naším nejlepším přítelem (samozřejmě hned vedle Pána Ježíše, který je nejlepším přítelem ze všech)“.

Pro manželství si vyber ženu, kterou bys zvolil jako přítele, kdyby byla mužem - Joseph Joubert

I kněz a psycholog Ignace Lepp tvrdí, že manželství, která vznikla z dlouhodobého přátelství, vydrží déle než ta, která uzavřou zamilovaní na základě vášnivé lásky. Připouští ale, že existuje i opačná možnost – sňatek dvou zamilovaných, jejichž vztah se časem může proměnit v přátelství.

Je ale pravda, že v manželství, které vzniklo z kamarádství, sice sex asi bude mít své místo, ale pestrost a vášeň v něm žádnou roli hrát nebude. Té se však neodříká ani Bible: „Když Sára uslyšela, že má v devadesáti letech otěhotnět, zasmála se a řekla si sama pro sebe: „Když už jsem tak sešlá, má se mi dostat takové rozkoše? I můj pán je stařec“ (Gn 18,12). Podle knihy „Tajemství milování“ je sex věřících lidí samozřejmě také zamýšlen k potěšení. Uvádí se v ní, že „Sára je nám dávána za příklad jedné z nejsvětějších žen a přitom jednou z jejích tajných starostí je, jestli jí manželské spojení s Abrahámem v jejich požehnaném věku přinese ještě příjemné pocity“.

Reklama

Související články

Nejčastější mýty o manželství

Mnozí lidé vstupující do manželství mají naivní představy, že stačí, když se budou mít s partnerem rádi a vše poběží hladce samo od sebe. Jenže život není...

Výběr článků

Načítám