Hlavní obsah

Vědci odhalili, co se odehrává ženám v hlavě při slastném vyvrcholení

Novinky, Markéta Klánská
New Brunswick

Co se odehrává ženám v hlavě, když prožívají orgasmus, to je otázka, která podněcuje fantazii nejednoho muže. Vědci z univerzity Rutgers v New Jersey toto tajemství díky metodě funkčního zobrazování magnetickou rezonancí odhalili. Mozkovou aktivitu při vyvrcholení ukázali na videu, prvním svého druhu.

Článek

Členka vědeckého týmu, 54letá Nan Wiseová ze sebe udělala pokusného králíka. Lehla si do tunelu magnetické resonance a začala sama sebe vzrušovat. Ačkoli to nebylo právě to nejromantičtější místo, kde se může člověk uspokojit, Wiseová úkol zvládla. Přístroj každé dvě vteřiny udělal snímek z 80 různých oblastí v jejím mozku. Profesor Barry Komisaruk pak se svým týmem poskládal snímky dohromady a vytvořil působivou animaci.

Je zajímavé pozorovat, jak se mozková aktivita šíří jako vlna. Postupně se zapojuje celý mozek, jak ukazuje škála barev od tmavě červené po žlutou. Barvy přitom symbolizují množství kyslíku, které mozek v dané části využívá. Při úplném vrcholu se tak zobrazený mozek zcela prosvětlí.

Od doteku po slast

Zvýšená aktivita začíná v části mozku, která registruje dotek. Poté se rozšiřuje do limbického systému, tedy do struktur, které se podílí mimo jiné na emocích a dlouhodobé paměti. S příchodem orgasmu se aktivita rozhoří ve dvou dalších částech, v mozečku a v čelním laloku, pravděpodobně kvůli svalovému napětí.

Aktivita vrcholí v hypotalamu, který uvolňuje chemickou látku zvanou oxytocin. Tento hormon způsobuje příjemné pocity a stimuluje kontrakce dělohy. Stejně tak se orgasmus odráží i v oblasti, která je propojena s odměnou a slastí. Po odeznívání orgasmu je patrné, že pozvolně odeznívá i aktivita ve zmíněných částech mozku, uvedl deník The Guardian.

Zkoumání rozkoše, klíč k léčbě depresí?

„Hlavním cílem našeho výzkumu je pochopit, jak se stimulace genitálií vyvine v orgasmus. Zajímá nás, jaké části mozku jsou do tohoto procesu zapojeny,“ řekl profesor Komisaruk, který svou práci představil v pondělí ve Washingtonu na setkání Společnosti pro neurovědy.

„Vnímáme orgasmus jako cestu k vytváření slasti. Když se naučíme, jak aktivovat oblasti rozkoší v mozku, mohli bychom pro to najít širší využití,“ dodal Komisaruk, který se domnívá, že by se lidé mohli naučit, jak měnit svou mozkovou aktivitu. Mohlo by to podle něj pomáhat při léčení široké škály stavů, úzkostmi a depresí počínaje a bolestí konče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám