Hlavní obsah

Advokát Miroslav Zeman: Rozvodem lze mnohdy předejít řadě komplikací

Společné jmění manželů a vzájemné majetkové vypořádání bývá na konci manželství jedním z největších problémů. "Dvojice, která spolu ne vždy ideálně vychází, se musí dohodnout na tom, jak si majetek, který po dobu trvání vztahu získala, rozdělí. Nejde však jen o majetek, ale i o dluhy," uvedl advokát Miroslav Zeman, který byl hostem úterního online chatu Novinek.

Foto: Profimedia.cz

Majetkové vypořádání a určení výživného patří mezi nejčastější problémy, jež zaměstnávají rozvodové právníky.

Článek

Majetkové vypořádání a určení výživného patří mezi nejčastější problémy, jež  zaměstnávají rozvodové právníky.

Přestože zákon stanovuje, co do společného vlastnictví patří a nepatří, stále mnoho lidí využívá neznalost jednoho z partnerů ke svému vlastnímu obohacení. Lidé by si měli uvědomit, že pokud se jedná o společné jmění manželů, pak je jedno kolik, kdo z nich vydělával. Majetek získaný po svatbě se vždy dělí rovným dílem.

"Je jedno, kdo z manželů v době manželství vydělával více či méně, veškeré příjmy kteréhokoliv z manžela jsou příjmy ve společném jmění manželů. To znamená, že už od výplaty manžela je fiktivní polovina příjmů i majetkem manželky a opačně.  Rozhodně  nelze sobecky argumentovat tak, že 'já jsem měl vyšší příjmy, a ty jsi byla s dětma doma a nic si nevydělala, a tudíž já mám nárok na větší díl majetku'," radí advokát Miroslav Zeman ze serveru Profiprávník.cz.

Podle něj vypořádání majetku musí být uzavřeno do tří let od právní moci rozsudku o rozvodu. Po uplynutí této lhůty se majetek vypořádá ze zákona s tím, že se pak každý z partnerů stane polovičním podílovým spoluvlastníkem na nemovitostech, které byly součástí společného jmění manželů, a každý se stává vlastníkem movitých věcí, které v době po rozvodu i nadále užíval, to samé platí o prostředcích na bankovních účtech, příjmech apod.

Když dluhy převýší společný majetek manželů

Bohužel v současné době bývá čím dál častější problém s vyrovnáním dluhů po rozvodu.

"Dluhy vzniklé za manželství jsou dluhy ve společném jmění manželů bez ohledu na to, kdo smlouvy uzavřel. Existuje pouze jedna výjimka upravená v občanském zákoníku, kdy společným závazkem není dluh, který uzavřel pouze jeden z manželů bez souhlasu druhého a jehož výše přesahuje majetkové poměry manželů," upozorňuje Miroslav Zeman a dodává:

"Můžu uvést konkrétní příklad. Manžel se zadluží miliónem korun, které prohraje na automatech, smlouvu uzavřel pouze on, manželka o tom nevěděla ani to neschválila. Sama manželka je na mateřské dovolené, oba bydlí v pronajatém bytě a jejich majetkem je pouze movité zařízení bytu. Toto je typický příklad, kdy lze prokázat, že peníze z dluhu získal manžel a použil je pouze pro své potřeby, nikoliv na pořízení či rozmnožení společného jmění manželů. Manželka se tak může podílu na závazku zprostit."

Výživné na dítě, ale i na partnera

Mnoho rozvedených párů trápí stanovení optimální výše výživného na dítě, ale i ochota platit toto výživné partnerem ve stanovených termínech.

Výživné se nemusí týkat jen dětí, ale i rozvedeného manžela/manželky.

"Lidé by měli mít na paměti, že výživné na rozvedeného manžela/manželku přísluší jen ve výjimečných situacích, které si příslušný partner nezpůsobil sám vlastní vinou. Použiji opět konkrétní praktický příklad. Moje manželka bude mít úraz s doživotními následky, který samozřejmě vede k nutnosti opuštění zaměstnání a závislost na invalidním důchodu. Na základě této události se s ní rozvedu, a ač budu mít příjem několikanásobně vyšší, tak ji nebudu nic přispívat a odlehčím si tím, že se tak po rozvodu ani o ni nemusím starat. V takovém případě je právě určena ochranná funkce výživného, aby tento manžel nebyl v důsledku rozvodu postižen a soud proto stanoví výživné. Je to logické a myslím, že i spravedlivé," vysvětluje Miroslav Zeman a dodává:

"Výživné se nestanovuje ve chvíli, kdy jsou manželka či manžel dlouhodobě nezaměstnaní, práci si nehledají, požívají alkoholické nápoje apod. Není důvod, proč by měl druhý manžel na tohoto člověka po rozvodu doplácet.

Více zajímavostí týkajících se rozvodu se dozvíte z dalších odpovědí Mgr. Miroslava Zemana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám