Hlavní obsah

Většina dospělých má pouze dva blízké přátele

Jak stárneme, ubývají nám kamarádi. Podle poslední studie ale nemá průměrný dospělák více než dva opravdu blízké přátele, kterým by se mohl svěřit.

Foto: Profimedia.cz

Lidé mají jen dva kamarády, kterým se svěřují.

Článek

Matthew Brashears, odborný asistent na Cornell University, požádal 2000 dospělých, aby řekli jména lidí, s nimiž během posledních šesti měsíců diskutovali o důležitých osobních věcech.

Dvacet devět procent z testovaných jmenovalo více než dva lidi, 18 procent uvedlo dva a 48 procent pouze jednu osobu. Čtyři procenta uvedla, že není důležité s někým sdílet osobní záležitosti.

Průměrný počet přátel byl 2,03. Nejméně přátel měly ženy a lidé s vyšším vzděláním.

Přátel je méně, navzdory facebooku

Lidé mají kolem sebe stále méně blízkých přátel. Vyplývá to ze srovnání s pětadvacet let starou studií, v níž lidé průměrně uváděli tři osoby jako blízké přátele.

Výsledky jsou překvapivé, uvážíme-li jakému věhlasu se v této době těší sociální sítě, kde není problém mít stovky "přátel".

Vědci upozorňují, že pokles blízkých přátel nemusí být důvod k poplachu a dodávají, že to může být dáno tím, že jsou lidé selektivnější a více si vybírají ty, jimž budou důvěřovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět mýtů o mužích, ženách a sexu

Ani oblast sexu není imunní vůči vzniku pověr a mýtů. A tak už nás nepřekvapí například tvrzení, že muži myslí na sex více než ženy a chtějí vyzkoušet více...

Výběr článků

Načítám