Hlavní obsah

Radim Uzel: Sexuální výchova made in USA

Novinky, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik týdnů jsem se školil v USA v otázkách sexuální výchovy. Ne nadarmo se říká, že Amerika je nejvíce nábožnou zemí světa. Víru v Boha deklaruje i na dolarové bankovce. Američané jsou také přesvědčeni o svém misionářském poslání. Snaží se zavádět svobodu a demokracii na celém světě. Někdy tak činí bez ohledu na tradice a vývoj jiných kultur.

Foto: Profimedia.cz

Co američtí lektoři nabízejí místo sexu? Takzvané „náhradní programy“. Kupodivu tím nemíní jídlo, i když dobrá strava někdy nahrazuje sexuální požitek.

Článek

Lidská sexualita má sloužit hlavně k rozmnožování. Alespoň podle mnoha amerických puritánských teorií. Také ve výchově bychom prý měli zdůrazňovat poselství blahodárné sexuální abstinence. Ta musí být primárním výchovným cílem. „Vydržet a nesouložit!“ Tento příkaz podporuje většina amerických výchovných programů.

Díky masivní antikampani, kterou proti racionální sexuální výchově vedou naše oficiální výchovné instituce, včetně ministerstva školství, jsem v posledních týdnech zahrnutý desítkami žádostí o přednášku a besedu. Díky platnosti zásady, že „zakázané ovoce nejvíce chutná“, jsem proto měl možnost oslovit několik tisíc dospívajících lidí.

Místo sexu sport

Na každém z těchto setkání jsem se zeptal: „Domníváte se, že je možné sexuálně abstinovat až do chvíle, než zplodíte první plánované a chtěné dítěte?“ Asi 95 až 96 % mladých lidí se domnívá, že ne. Naopak plánují sexuální život o něco dříve, pokud už tak nečiní. Americké teorie sexuální abstinence dostávají u našich mladých lidí pořádný výprask.

Co američtí lektoři nabízejí místo sexu? Takzvané „náhradní programy“. Kupodivu tím nemíní jídlo, i když dobrá strava někdy nahrazuje sexuální požitek. V USA stejně jako v ČR.

Mají na mysli sportovní aktivitu. Vynikající sportovní úspěchy mohou skutečně splňovat funkci jakéhosi náhradního sexuálního uspokojení. Ani špičkový sportovec však na sex obvykle nerezignuje. To platí i pro olympijské vítěze.

Náhradním programem je nekoitální sex

Posledním náhradním programem je nekoitální sex, onanie a orální kontakty. Nedá se u toho otěhotnět, ale z hlediska amerických puritánů to taky není dvakrát chvályhodné počínání. Názory o škodlivosti onanie přetrvávají nejen v padesát let starých publikacích, ale objevují se občas i v oficiálních stanoviscích některých amerických vládních činitelů.

A orální sex? Díky aféře amerického prezidenta Clintona se stážistkou Lewinskou se stal v USA nesmírně populární. Oficiální americká výchovná doktrína však zůstává vůči spojení úst s genitálem výrazně zdrženlivá, ne-li odmítavá.

Co nám tedy američtí odborníci doporučují? „Učte mladé lidi především lásce!“ Ta je však kategorií spíše básnickou než výchovnou. Mladý člověk odkouká lásku jako vztah mezi tatínkem a maminkou. Tento vztah však často zůstává vzdálený svému ideálu.

Jeden moudrý český vědec ho definoval zajímavě: Láska je složitá emoce s ochotou ke vzájemnému sexuálnímu styku, do které je přimíchána rozdílně velká dávka vzájemných sympatií a touhy zůstat spolu i mimo postel.

Američany málem trefil šlak, když jsme je upozorňovali na to, že mužské a ženské pojetí lásky bývá v podstatě protichůdné. Žena rozumí láskou dlouhodobý vztah, muž si pod ní představuje přelétavost, kde má sex více místa než trvalé ekonomické zabezpečení partnerky a potomstva. Kdo ovšem nebyl v roli nebohých amerických školitelů, ten nepochopí, jak těžce se školí vyvrhelové přicházející z evropské Sodomy a Gomory.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Sexuální výchova jako provokace

Jako píchnutí do vosího hnízda může zapůsobit knížka Výchova k sexuálně reprodukčnímu zdraví. Podobně totiž zaúčinkovaly Vybrané kapitoly ze sexuální výchovy,...

Výběr článků

Načítám