Hlavní obsah

I mužům tikají biologické hodiny, po čtyřicítce už může být pozdě

Novinky, das

Lékaři vždy varovali především ženy, aby s plánováním miminka neotálely. Dnes to samé varování vzkazují i mužům. Věk ovlivňuje jak kvalitu a množství ženských vajíček, tak i mužských spermií. S vyšším věkem rodičů se tak snižuje plodnost i šance na narození zcela zdravého dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Deformace spermií se s věkem zvyšuje.

Článek

Podle brazilské vědecké studie se mužům mezi 40 a 45 roky snižuje každý rok šance na početí dítěte v průměru o sedm procent. Za pět let se tak sníží jejich plodnost o 25 až 35 procent. Čím je muž starší, tím se kvalita spermií zhoršuje výrazněji.

"Kvalita ženských vajíček se zhoršuje již po třicátém roku věku. Přestože u mužů dochází k tikání biologických hodin výrazně později, po čtyřicítce i u nich může být na miminko pozdě. Začít plánovat miminko po 45. roku pak může být skutečně risk," vysvětluje pro server The Telegraph vedoucí výzkumu doktorka Paula Fettbacková z brazilského Huntingdonova reprodukčního centra.

Zatímco tedy muži mají  v 41 letech šanci na početí dítěte asi šedesátiprocentní, v 45 letech je to už jen 35 procent.

"Mužům se sice tvoří spermie každý den až do jejich smrti, nicméně ve vysokém věku se jedná už o nepatrné množství, a to obvykle špatné kvality. Snižuje se tedy nejen plodnost muže, ale i šance na narození zcela zdravého miminka," dodává  Fettbacková.

Reklama

Související témata:

Související články

Opalování zvyšuje mužskou plodnost

Opalování může být sice zdraví nebezpečné, ale má i několik pozitivních vlivů na lidský organismus. Při slunění se totiž v kůži tvoří vitamin D, který pomáhá...

Výběr článků

Načítám