Hlavní obsah

Nejčastější zabijáci chuti na sex u žen

Ženský sexuální apetit je složitá věc a není snadné přesně popsat, jak funguje. Existuje spousta věcí, které jej ovlivňují. Některé jsou překvapivé, jiné méně. Přinášíme vám výčet faktorů, které podle serveru Askmen.com mohou sexuální drive žen pohřbít a rady, jak s nimi zatočit.

Co ženy nejvíc odpuzuje na mužíchVideo: Novinky

 
Článek

Nejběžnějšími zabijáky libida u žen jsou stres, děti, problémy ve vztazích, úrazy nebo nedostatek fyzické kondice, a také nemoci. Libido je poměrně křehká záležitost, která se mění v čase a v závislosti na mnoha různých lidských aspektech - emocionálních, mentálních, fyzických a duchovních, které by v daný okamžik měly být v harmonii. Kromě toho ovšem existují další faktory, jež mohou chuť na sex u žen potlačit.

Psychologické překážky

Nedůvěra: Nejhoršími psychologickými překážkami jsou problémy s důvěrou a stres. Nízké sebevědomí, často spjaté s problémy s hodnocením své váhy, jsou na vrcholu seznamu zabijáků sexuálního apetitu. Často jsou typické pro ženy, které se chtějí milovat výhradně při zhasnutých světlech a mají problém se před partnerem svléknout.

Rada pro muže: To nejlepší, co může partner s takovou ženou dělat, je ubezpečovat ji, že v jeho očích je krásná a jmenovat konkrétně, co se mu na ní líbí pokaždé, když na to pomyslí.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek sebedůvěry je spolu se sexem největším zabijákem chuti na sex.

Stres: Většina lidí trochu podléhá stresu, ale jakmile stres začne mít vliv na sexuální život, stává se z něj opravdový problém.

Rada pro muže: Snažte se ji stresu zbavit - zkuste třeba relaxační masáž a trochu rozmazlování. Pozor ale, dlouhá masáž může partnerku uspat.

Úzkost: Pokud je žena úzkostná a nervózní, nejspíš nebude právě toužit po sexu. Úzkost z milování (která může mít původ i ve zneužívání v dětství či znásilnění) je spolu se stresem tragédií nejen pro sexuální, ale celý život.

Rada pro muže: Žena potřebuje nejprve identifikovat a pak překonat problém. Klíčová je ze strany muže absolutní podpora a dobrá komunikace.

Fyzické zdraví

Nedostatek fyzické aktivity: Ženy, jež pravidelně cvičí, mají větší sexuální drive a více dnů se milují, než nemilují. Jejich perioda je méně bolestivá a premenstruační syndrom je nepatrný nebo neexistuje. Pokud žena pravidelně cvičí (aspoň 4krát týdně hodinu denně), je velmi málo pravděpodobné, že by trpěla hormonálními problémy.

Rada pro muže: Není příliš citlivé navrhovat partnerce, aby začala více cvičit. Muž by měl proto přijít s nápadem nějaké společné fyzické aktivity. Koneckonců zlepší to i jeho sexuální život.

Špatná strava: Strava ovlivňuje celkový pocit pohody a štěstí, ale i bolestivost menstruace. Koneckonců jsme tím, co jíme.

Foto: Profimedia.cz

Tučné jídlo vede k horší náladě, kondici a potažmo nemocem, na které je třeba brát léky, jež mohou také ovlivnit sexiální apetit.

Rada pro muže: Opět platí, že pokud muž partnerku vyzve, aby se zbavila tučného jídla a slazených perlivých nápojů, nejspíš se sexu jen tak nedočká. Partner by měl jít příkladem a vyměnit chipsy za zeleninu a kolu za vodu. Oba se pak budou cítit více energicky, a budou mít víc sexuálního elánu.

Zamořený organismus: Pokud své tělo zamoříme (kouřením, nadváhou, špatnou stravou, nedostatkem pohybu), projeví se to na naší pleti, energii i tělesném zápachu. Toxiny způsobují, že se cítíme mnohem hůře, než bychom měli. Nejlepší cestou, jak očistit tělo, je pít hodně vody, užívat antioxidanty, jako je zelený čaj, a cvičit.

PMT: Premenstruační syndrom ovlivňuje ženy několik dnů až týden před menstruací. Vliv PMT na chování se u každé ženy liší, ale u některých může jít o seriózní problém. Často se chovají iracionálně, podrážděně, silně emocionálně, nervózně i úzkostně. V jednu chvíli může být vše v pořádku a za okamžik se promění v hysterické dračice.

Rada pro muže: Ženy jsou v tomto období velmi citlivé z důvodu zvýšené hladiny estrogenů. Partner by se neměl nechat strhnout k hádkám, naopak by měl pomoci ženě odbourat stres a napětí.

Antikoncepce

Antikoncepční pilulky: Pilulky sice na jednu stranu dávají ženě svobodu, což působí jako afrodiziakum, nicméně k ženskému libidu zase tak přátelské nejsou. Udržují totiž neustále stejnou hladinu hormonů a tím žena ztrácí zvýšenou sexuální chuť v období ovulace nebo před ní. V těle také stoupá hladina pohlavního hormonu, který se váže na testosteron v ženském oběhu a znefunkční jej. Testosteron je zodpovědný za velkou část ženské sexuální energie, a ztráta jeho už i tak nízké hladiny není pro sexuální život dobrou zprávou.

Foto: Profimedia.cz

Antikoncepce nemusí sednout hned napoprvé.

Progesteronová injekce: Forma antikoncepce, která má vysokou hladinu progesteronu, což přesvědčí tělo, že je žena těhotná. Tlumí ale produkci estrogenu, který je nezbytný pro zdraví reprodukčního systému a tlumí sexuální apetit u většiny žen.

Tato forma antikoncepce je často spojena s psychickými problémy, přibýváním na váze a vaginálními problémy, které činí sex bolestivým a nepříjemným.

Antikoncepční tělísko: Funguje podobně jako injekce, ale progesteron se uvolňuje pozvolna a může zůstat v těle až tři roky. Kupodivu sexuální touhu nijak nebrzdí, právě naopak. Zkušenosti s vlivem na libido jsou každopádně kladné i negativní. Pokud totiž ženě tato antikoncepce "nesedne", může získat až chování černé vdovy - sexuální apetit se extrémně zvýší, vedle toho ale může žena mít až destruktivní tendence. Dalšími vedlejšími příznaky jsou náladovost, obsedantní chování, deprese či akné.

Rada pro muže: Pokud si myslíte, že sexuální nechuť partnerky může být způsobena typem antikoncepce, zkuste ji přimět, aby s lékařem probrala jiné možnosti ochrany proti početí. Vybraná antikoncepce nemusí "sednout" napoprvé.

Léky na předpis

Antidepresiva: Některá antidepresiva mohou snižovat libido u žen a jiná právě naopak. Pokud dobře fungují, chuť na sex spíše zvýší, protože se žena cítí celkově lépe a má více energie. Někdy ale mohou nastat například problémy s orgasmem, který se dostavuje později nebo vůbec.

Rada pro muže:  Zásadní je dobrá komunikace. Věnujte více času mazlení a líbání a netlačte na sex samotný. Nátlak je totiž také vrahem libida.

Léky na krevní tlak: Léky na krevní tlak obvykle ovlivňují sexuální apetit ženy, takže je zapotřebí společně s lékařem najít takové, které mít vliv na sexuální život nebudou. Důležité je také pátrat po příčině vysokého tlaku.

Rada pro muže: Podporujte ji ve cvičení, zdravé stravě, vymýšlejte aktivity, které vás budou bavit, a budete si u nich užívat legraci.

Foto: Profimedia.cz

Většina sedativ uklidní tělo a mysl, některé potlačují chuť na sex a vzrušivost.

Sedativa: O některých sedativech je známo, že snižují libido a vzrušivost a znemožňují dosáhnutí orgasmu. Většina sedativ uklidní tělo a mysl. Ženy si tak spíš připadají jako zombie než jako bohyně sexu. Důvody pro předpis sedativ bývají jedinečné, a není dobré polemizovat o jejich užívání.

Rada pro muže: Snažte se detoxikovat její organismus, sportujte, dělejte zábavné věci a snažte se ji dostat zpět do pohody.

Vliv na sexuální apetit ženy mají i další léky na předpis. Například antihistaminika ovlivňují zvlhčení sliznice a způsobují ospalost, libido negativně ovlivňují i antipsychotika, léky proti záchvatu, rakovině či protizánětlivé léky.

Drogy

Extáze: Po užití extáze, která působí jako afrodiziakum, může být sexuální apetit ženy na topu a vše může být perfektní, nicméně když odezní, dostaví se absolutní deprese všech tělesných orgánů v těle. Při dlouhodobém užívání klesá radikálně hladina serotoninu, což způsobuje změny nálad, depresi, agresivitu, podrážděnost a poruchy spánku.

Marihuana: "Tráva" má tlumivý účinek na organismus a obvykle působí jako vrah libida u žen. Navíc vysušuje sliznici v pochvě i ústech, což k chuti milovat se nijak zvlášť nepomáhá.

Amfetaminy: Speed a jiné amfetaminy způsobují sexuální dysfunkce u mužů a žen. Sex je pravděpodobně to poslední, na co budete myslet. Zato budete mluvit rychleji, než byste si kdy mysleli, že dokážete.

Opiáty: Opiáty jsou často spojeny s neschopností dosáhnout orgasmu a nižší sexuální touhou. Muži mohou mít problém s erekcí, ženy zase se zvlhčením. Pro uživatele heroinu je sex na spodních příčkách priorit, kokainisté sice mohou mít díky tomu větší sebevědomí a intenzivnější prožívání, nicméně je často provázejí výše uvedené potíže, když dojde na věc.

Foto: Profimedia.cz

Zloději si spletli popel zesnulých za kokain. Ilustrační foto

Nemoci a poruchy

Štítná žláza: Problémy se štítnou žlázou přímo ovlivňují hormony, které působí chaos v ženském sexuálním apetitu. Je to jedna z nejméně probádaných příčin.

Nadledvinky: Nadledvinky produkují část testosteronu u žen, a pokud tato žláza nefunguje, jeho hladina klesá. Znamená to, že žena nemá chuť na sex pokaždé. Nadledvinky udržují u žen sexuální drive i po menopauze, tedy když vaječníky, jež produkují testosteron také, přestanou fungovat.

Hysterektomie: Odstranění dělohy (někdy i vaječníků a vejcovodů) má na ženy rozdílné účinky. Zhruba polovině žen se po zákroku zlepšil sexuální život, asi 21 procent ale zaznamenalo pokles touhy a potěšení.

Definování problému je prvním krokem k jeho řešení. Pro partnery proto platí, že by vždy měli dbát na takt a citlivost, jinak možná ani nedostanou příležitost vyzkoušet to jindy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy jsou v sexu odvážnější než muži

Ženy jsou všeobecně považovány za prudérnější pohlaví, když přijde na sex. Jak ale ukazuje nejnovější průzkum, jsou to právě dámy, kdo má v posteli větší smysl...

Výběr článků

Načítám